Sök pris & boka

METANOL – FRAMTIDENS BRÄNSLE

Stena Germanica är en av världens största färjor, 240 meter lång, med en kapacitet för 300 bilar och 1 300 passagerare. Det är dock inte det mest anmärkningsvärda med fartyget. Det unika och helt nya med Stena Germanica är något som du förmodligen ännu inte har märkt - det drivs på metanol. Fartyget är det första och än så länge det enda i världen.


Inget nytt..

Metanol är ingen ny uppfinning. Du kanske känner igen det mer under namnet träsprit eller metylalkohol. Det används främst som en industriell kemikalbas och lösningsmedel, men metanol är också ett utmärkt bränsle, ren som blandad. Om du någonsin har hanterat fjärrstyrda bilar eller flygplan, vet du vad vi talar om. Metanol är inte så explosivt som vanlig bensin och passar särskilt bra för bilsport inomhus då utsläppen är betydligt renare.


Men nytt för oss...

Metanol framställs ur naturgas, det är ett fossilt bränsle som utvinns ur jordskorpan. Men det kan också framställas ur trämassa, biomassa, sopor eller till och med koldioxid - i stort sett allt som innehåller en kolatom. Så vad är fördelarna med att köra detta fartyg på metanol? För Stena Line är det kostnadseffektivt och relativt lätt att transportera och hantera. Vi kan ändra våra redan existerande motorer och bränslesystem, samt få dem att möta de nya sänkta kraven på svavelutsläppen. Men framför allt så finns det en enorm potential i miljövinst av att använda metanol.

Youtube

Här kan du se den senaste videon om Metanolkonverteringen av Stena Germanica. För mer videomaterial besök vår YouTube kanal youtube.com/stenaline.

LÄS MER

Läs hela broschyren här »


Från resebloggen

STENA GERMANICA BLIR GRÖN!

"Stena Germanica har precis anlänt till Remontowa-varvet i Gdansk för att byggas om för att kunna gå på det mer miljövänliga bränslet, metanol. Hon blir faktiskt först i världen i sin storlek att gå över till metanol. Vi bad fartygsentusiasten och bloggaren Henrik Forsman skriva reportage före, under och efter ombyggnationen. Nedan kan ni läsa hans första text om Germanica och hennes historia."
Läs mer i resebloggen »


HALVVÄGS MOT ATT BLI FÖRST I VÄRLDEN ATT GÅ PÅ METANOL!

"För snart en månad sedan anlände Stena Germanica till Remontowa-varvet i Gdansk för att konverteras till metanoldrift. Nu har vi nått halvvägs och snart kan vi stolt säga att vi är först i världen med att köra en färja på metanol och därmed minska utsläppen av partiklar och svavel med otroliga 99%."
Läs mer i vår reseblogg »