Sök pris & boka

Kultur & historia i Ålborg

Från vikingatid till nutid

Är du nyfiken och vill bli inspirerad av konst, kultur och musik så får du här våra bästa tips på spännande museum och historiska byggnader runt om i Ålborg. 


Besökande i Musikkens hus i Ålborg
Musikkens Hus

Målet med Ålborgs konserthus Musikkens Hus som öppnades 2014 var att skapa ett arkitektoniskt landmärke med akustik på internationell nivå. Förutom ett omfattande konsertprogram har konserthuset en gourmet restaurang Musikkens Spisehus, med utsikt över Limfjorden.

 

Konserter i vacker miljö

Vackra speglingar i kvällsljus i vattnet från Utzon center i Ålborg
Utzon Center - Konst & Design

Sidney Operan ritades av Ålborgsarkitekten Jörn Utzon. Tillsammans med sin son Kim Utzon skapade han Utzon center som i dag är ett experimenterande konst- och vetenskapscenter där arkitektur, design och konst är i fokus. Utzon center ligger vid den populära nya Havnefronten.

 

Välbesökt center med utställningar

Utsikt över Ålborg konstmuseum
Konstmuseet Kunsten

Konstmuseet Kunsten är som en skulptur som i det närmaste växer ur det gröna landskapet som skapar en snygg ram kring bildkonst av världsklass. Här strömmar turister till både för att se den fantastiska byggnaden som Elissa & Alvar Aalto ritade men också för att uppleva den enastående samlingen av modern konst och samtidskonst. Museet har också en trevlig restaurang Café Aalto

 

Modernt konstmuseum fullt med inspiration

Folkvimmel inomhus i Nordkraft Kulturhus
Nordkraft - Ett kulturhus

En gång ett kraftverk – nu ett hus fyllt med kulturkraft. Här kan du gå på teater, lyssna på konserter på Skråen, se konstutställningar och film. Du kan också njuta av god mat på Azzura Nordkraft och på Café Mombay. I det 30 500 kvm stora centret som ligger vid Havnefronten händer det mycket. Här ligger också stans turistkontor.

 

New York inspirerad arkitektur mitt i Ålborg

Ingång sedd utifrån till Gråbrödrekloster
GRÅBRÖDREKLOSTER - MUSEUM

Gråbrödrekloster är ett underjordiskt museum, som ligger granne med köpcentret Salling. Ta hissen ner i underjorden och se skelett från kyrkogården, rester av hus och marknadsplatsen som fick ge vika för munkarnas kloster från år 1240. Hissen ner kostar DKK 40 per tur.

 

Underjordiskt museum

Stenparti med kunglig symbol framför byggnad
AALBORGHUS SLOT

Det kungliga slottet Aalborghus Slot ligger i en vacker grön park vid Havnefronten. Ta en promenad i slottsparken och besök de underjordiska gångarna. Vardagar från maj – september kan du också krypa in i den mörka fängelsehålan som har några borrade hål i den tunga dörren som enda ljusinsläpp.

 

Ett slott byggt i korsvirke

 

Två unga kvinnor fotar med mobil framför stenbyggnad
JENS BANGS STENHUS

Jens Bangs Stenhus från 1624 är ett av Ålborgs mest fotograferade hus. Det fem våning höga renässanshuset var en knytnäve till den tidens borgerskap.  Huset tillsammans med kyrktornet var det första man såg av Ålborgs när man närmade sig staden. Jens Bang var en äregirig, begåvad, stenrik storköpman som retade många. I bottenvåningen hittar du Duus Vinkjälder där du i dag kan äta en klassisk dansk ”frukost” (lunch) eller middag, ta en kall öl eller något värmande att dricka.

 

Två st flygplan i hangar
FÖRSVARS OCH GARNISONSMUSEUMET

Ålborgs Försvars och Garnisonsmuseum visar det danska försvarets historia i en hangar från andra världskriget. Utställningen består av handvapen, uniformer och jägarflyg. På museet finns en utställning om ockupationstiden och om motståndsrörelsen från 1940 – 1945. Se hur livet var i ett av de största tyska flyktninglägren.