Sök pris & boka

Se & göra i Säby

GLASKONST, BÄRNSTENSJAKT OCH SLOTT SOM SPÖKAR

Strax söder om Fredrikshamn ligger den idylliska fiskebyn Säby. En liten pärla med mysiga gränder och ett aktivt konstnärsliv. Besök glasblåseriet och se hur de arbetar med att ta fram fina glas och skålar. Här kan du lära dig hur du hittar nordens guld – bärnsten och se de fina kalkmålningarna i Klosterkirken. Missa inte de två fina slotten med intressanta historier som ligger strax utanför Säby.


vacker kyrka
KLOSTERKIRKEN

Nyrenoverade Klosterkirken är kyrkan med unika kalkmålningar som gjorde att Säby fick en stjärna i Guide Michelin är ett unikt ställe att besöka. Sct Mariä Kirke också kallat Säby Kirke i folkmun är det som är kvar av ett stort Karmeliterkloster från 1400-talet. Kyrkan är även känd för sin rika utsmyckning och ett imponerande Maria-altare.

 

Blind man hittade altaret på stranden

Fasaden till Säby museum
SÄBY MUSEUM

På Säby Museum blir historien levande för både vuxna och barn. Barnen tycker att det är extra kul att klä ut sig och leka riddare eller prinsessa för en dag. Du lär dig också om hur det var att gå i skolan förr och varför Säby ser ut som den gör i dag. Att leta efter nordens guld - bärnsten eller rav som det heter på danska är en populär familjeaktivitet i Säby. Tips om hur du hittar bärnsten på stranden får du hjälp med på museet.

Hand som slipar bärnsten
Bärnsten - Nordens guld

Det är en speciell upplevelse att leta efter bärnsten eller rav som det heter på danska. De över 30 – 50 miljoner år gamla bärnstenarna har fascinerat människor genom alla tider. Bästa tiden att hitta bärnsten är troligtvis efter att det har varit riktigt blåsigt. Det gäller att hålla ögonen öppna och har du tur så hittar du bärnsten bakom lite tång.

 

Hitta det nordiska guldet

Barn i en miniatyrstad
MINIBYN SÄBY

I Säby startade för över 20 år sedan ett gäng entusiaster med att bygga den gamla delen av Säby i skalan 1:10. Än i dag byggs det fortfarande på minilandet som ligger precis vid havet. På sommaren är det barnaktiviteter här också. Packa en picknickkorg och njut av den på den intilliggande terrassen.

 

Välkommen till minibyn »

Skuptur med pojke som vilar huvudet i sina händer
KONST OCH HANTVERK I SÄBY

Konst och hantverk har länge varit en stor del av Säbys spännande kulturhistoria. Kända författare som Henrik Ibsen och Herman Bang kom till Säby för att tillbringa några glada sommardagar i byn. Här hittade de likasinnade konstnärer från hela Skandinavien. Än i dag hittar du ett levande konstnärsliv och löpande utställningar i byns gallerior. Missa inte att köpa med något unikt i glas eller keramik. I dessa verkstäder kan både vuxna och barn vara med och delta i glasblåsning eller i att måla.

glasblommor vid sandstrand
GALLERI GLASHUSET

I Glashuset hittar du unik glaskonst, souvenirer, småfinurliga figurer och glasskyltar. Missa inte säsongsanpassade presenter. Allt är handgjort i deras egna verkstad.

 

Vacker glaskonst på Glashuset

Hyller med vacker glaskonst
SÄBY GLASBLÅSERI

På Säby Glaspusteri (som det heter på danska) arbetar Leni Bille med det 1000 grader varma glaset. Här kan du se hur hon arbetar men också köpa med dig vacker och unik glaskonst.

 

Vacker glaskonst

Slott bakom en sjö
SLOTTET VOERGAARD

Voergaard Slot har blivit utsedd till Danmarks vackraste herrgård. Slottet ligger naturskönt 15 minuter med bil från Säby. Slottet är också känt för att ha ett av Danmarks mest berömda spöken – Ingeborg Skeel, Den Vita Damen. Ta en guidad rundtur och ta del av den historien. Här kan du också njuta av Goya, Rubens och Raphael. Slottet är inrett och möblerat av den senaste ägaren greve Oberbech-Clausen med dyra Mingvaser och Napoleons matservice.

 

Voergaard Slot en skattkammare

slott med vacker trädgård och gåbro
SLOTTET SÄBYGAARD

Omgiven av breda vallgravar ligger renässansslottet Säbygaard Slot. Fram till reformationen 1536 tillhörde slottet Börglum biskopssätemen men togs sedan över av kronan innan amiral Otte Rud och hans fru Pernille Oxe tog över. Efter sin mans död byggde Pernille om det och gjorde det större. I dag står huvudbyggnaden kvar som museum. Guidade turer varje onsdag i juli.

 

Fri entré för barn på Säbygaard Slot