Sök pris & boka

Typiskt holländskt

Från rå sill till cykel


Bakfiets-holland
Fler cyklar än invånare


Holland har närmare 17 miljoner invånare, men runt 19 miljoner cyklar. Genomsnittsholländaren cyklar så mycket som 90 mil om året! Tack vare de korta avstånden går det oftast fortare att ta sig fram med cykel än med bil eller kollektivtrafik, och att landet är väldigt platt och vintern mild är ju heller knappast till nackdel. Många tar cykeln till och från arbetet. Vi rekommenderar även varmt dig som besökare att upptäcka Holland från cykelsadeln  – cykelvägarna är många och är väl integrerade i vägnätet, både i städerna och på landsbygden.

Cykla i varje stad


Hoppa upp på cykeln och upptäck Haags många palats och avsluta med en tur längs Scheveningens romantiska kust! I Rotterdam cyklar du med fördel längs floderna eller deltar kanske i en guidad cykeltur genom Europas största hamnindustri. I Utrecht organiseras en rutt förbi vacker natur och de många vackra herrgårdarna som omgärdar staden. Och har du mycket tramp i benen, rekommenderar vi Vaartenroute mellan Haag och Rotterdam över pittoreska, där du möts på vägen av de holländska klassikerna: broar och kanaler, väderkvarnar och ängar.

Hollandse nieuwe - ett holländskt mellanmål

Säsongens första sill går under namnet Hollandse Nieuwe  "den holländska nya", och holländarna är väldigt strikta angående vad som är en Hollandse Nieuwe. Sillen måste innehålla en viss mängd fett och serveras på det traditionella sättet.

Kan du tänka dig att äta sill som en holländare? Du tar fisken i stjärten, drar den genom en skål hackad lök och håller den sedan upp och ner över munnen och tuggar i dig hela.
Premiären för Hollandse Nieuwe infaller i maj varje år och just denna sillvariant går att få tag i över hela landet långt in i september. Sillmojarna säljer dock annan typ av sill året runt, så det finns alltid möjlighet att prova det traditionellt holländska sättet att inmundiga fisken, exempelvis på Koningsplein i Amsterdam eller på Stuyvesantplein i Haag.

haringkraam-holland
Fika på holländska

Jodå, holländarna dricker gärna både kaffe och te. Visste du att det var holländska handelsfartyg som började importera te till Europa redan i början på 1600-talet? Kanske du ska pröva en kopp holländskt te i Amsterdam? Kaféet Vertigo  har en härlig uteservering i Amsterdambornas favoritpark Vondelpark. Befinner du dig i Rotterdam kan du i stället bege dig till Dudok (Meent 88) som är känt för sin underbara interiör utan också för sin mästerliga variant av holländarnas nationalbakverk äppelpajen.