Andas in, andas ut. Välkommen till Finland.

Om du älskar frisk luft, vild natur och kulturintressanta städer är Finland det perfekta resmålet.

 

Med en befolkning på bara 5,5 miljoner har Finland en trygg och välkomnande stämning, och landet bjuder dessutom på tusentals år av historia och kulturarv.

 

Idag är de två officiella språken finska och svenska, men språket som verkligen tilltalar alla är naturen. Tack vare det stora antalet sjöar, skogar och bastur har Finland blivit en friluftsälskande, hälsoinriktad nation som utsetts till världens lyckligaste land av World Happiness Report sex år i rad.

 

Med så sunda värderingar är det inte svårt för besökare att känna sig som hemma.

 

ANLÄND MED STENA LINE

Påbörja ditt finska äventyr med Stena Line! Packa bilen och ta färjan från Nynäshamn till Hangö, precis vid den sydfinska kusten och dess vidsträckta skärgård.

 

Här finns trivsamma byar och öar med charmig kustkänsla, väderbitna landskap och mat direkt från havet.

 

Kör i egen takt längs kusten eller ta med dig cykeln ut på någon av de många lederna genom områdets vackra natur.

 

STADSRESOR

Finlands lantliga städer och byar är de bästa platserna att hitta konsthantverk och uppleva det finska kulturarvet på, men om du känner för att höja tempot finns Finlands stadskärnor inom nära räckhåll för den som reser med bil eller motorcykel.

 

Huvudstaden Helsingfors ligger mindre än två timmars bilresa från Hangö. Staden är känd för sin arkitektur, museer, konstgallerier, shopping och musikscen.

 

Strax över två timmar från Helsingfors ligger Tammerfors, som fungerar som inkörsport till Insjöfinland. Här finns mängder av offentliga bastur, museer och familjesevärdheter.

 

Landets äldsta stad Åbo ligger bara två timmars bilresa från Helsingfors. Upptäck slottet och strosa längs kullerstensgatorna innan du utforskar de vackra öarna och vikarna i den kringliggande skärgården.

 

SEMESTRA SOM LOKALBORNA

Finland är ett land fyllt av skog och sjöar, och finländarna älskar att fly vardagen till naturen. Jokamiehen oikeudet (allemansrätten) innebär att du kan ströva i princip fritt, och det finns märkta vandringsleder och boenden i många av nationalparkerna.

 

Under sommaren vallfärdar finländarna till det stora insjöområdet – det största i Europa. Njut av lugnet och hyr en stuga med snabbt internet och privat bastu vid vattnet, eller ta in på en enklare trästuga för en ännu mer naturnära upplevelse.

 

På jakt efter en upplevelse utöver det vanliga? En specialiserad researrangör kan hjälpa dig hitta Europas ”big five” – björn, järv, varg, lodjur och älg – beroende på var i området du befinner dig.

 

FINLAND MED FAMILJEN

Förutom lekvänliga parker, skogar, kuststräckor och cykelleder har Finland flera fantastiska familjeattraktioner.

 

Åk till Särkänniemi i Tammerfors om ni gillar äventyrsparker. Här finns hisnande åkturer, en sagogård och ett akvarium.

 

På miljövänliga äventyrsparken Flowpark Varala finns gungor och linbanor uppe bland träden som passar perfekt för familjen med mycket energi till övers.

 

Den som tycker om Tove Jansson får inte missa Muminvärlden i närheten av Tammerfors, där du kan träffa figurerna och uppleva den magiska sagovärlden med egna ögon.

 

FESTIVALER I FINLAND

Finländarna älskar festivaler – från inofficiella öträffar till folkfestivaler som välkomnar de olika årstiderna.

 

På sommaren fylls kalendern av evenemang för alla musiksmaker, från jazz och techno till Silence Festival i Lappland! Med sitt imponerande artistutbud lockar Rockfest mängder av rockfans, medan Flow Festival drar internationella popstjärnor till Helsingfors.

 

Varje sommar hålls den en månad långa Savonlinna Opera Festival intill ett ståtligt medeltida slott vid Finlands största sjö.

 

Är du sugen på något lugnare finns även Baltic Circle Festival – en internationell festival för modern konst som anordnas i Helsingfors på hösten.

 

NÄR SKA JAG ÅKA?

Oavsett när du besöker Finland finns alltid något speciellt att uppleva – från isbelagda sjöar till midnattssol, gyllene höstlandskap och spirande vår.

 

Gör som finländarna själva och ta vara på varje årstid – åk skidor, skridskor, bada isvak och jaga norrsken under vintern, och fira, bada, cykla längs kustleder och vandra i nationalparker på sommaren.

 

ÄT, DRICK, SMAKA, UMGÅS

Finsk mat är färsk, enkel och säsongsbetonad. Prova rågbröd och laxsoppa, häng med på kräftskiva eller upptäck vad Helsingfors Michelinkockar kan trolla fram med hjälp av bara råvaror och fantasi. Beställ in karjalanpiirakka – en rågpirog fylld med ris, potatis eller morötter och med ett överdrag av ägg och smör. Bred hjortronmarmelad på en bakelse och drick starkt kaffe eller en skvätt Finlandia-vodka till. Smält maten med en promenad på en härlig skogsstig och avsluta med ett bastubad.

Om du älskar frisk luft, vild natur och kulturintressanta städer är Finland det perfekta resmålet.

 

Med en befolkning på bara 5,5 miljoner har Finland en trygg och välkomnande stämning, och landet bjuder dessutom på tusentals år av historia och...

Läs mer Läs mindre

Res direkt från Nynäshamn till Hangö

Njut av en resa till Finland

Från 790 kr enkel resa, bil, förare och plats

Hamnar

Map showing the routes to and from Finland

Ta vår nya rutt från Hangö till Nynäshamn! Hangö hamn ligger på Finlands sydkust. Infarten till hamnen ligger vid huvudgaten mittemot torget på Korsmaninkatu (Korsmansgatan).

Valda destinationer

Res direkt från Nynäshamn till Hangö

Njut av en resa till Finland

Från 790 kr enkel resa, bil, förare och plats

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.