Åbo

Bara två timmars bilresa från både Helsingfors och Hangö ligger den historiska staden Åbo. Besök det imponerande slottet, strosa längs kullerstensgatorna och upptäck Finlands äldsta stad.

 

Staden ligger i sydvästra Finland vid ån Auras mynning och har spelat en viktig roll i Finlands historia. Arkeologiska fynd från området har spårats ända till stenåldern, medan föremål från järnåldern bevisar att området varit konstant bebott ända sedan dess.

 

HISTORIENS VINGSLAG

Under medeltiden ingick staden i Hansan, och Finlands första universitet grundades här 1640. Åbo var till och med Finlands huvudstad mellan åren 1809 och 1812.

 

I nästan 750 år har Åbo slott försvarat staden och dess invånare. Det uppfördes år 1280 och står kvar än idag, med guidade rundturer i de praktfulla bankettsalarna och medeltida fängelsehålorna samt ett museum.

 

Staden hyllar sin historia och kulturarv i form av ett flertal museer och gallerier, bland annat Aboa Vetus som visar upp Åbos arkeologiska bakgrund och angränsande Ars Nova med moderna konstutställningar.

 

STADENS SMAKER

Ett fantastiskt sätt att uppleva staden är att följa ån och de tio broarna från slottet till vackra Åbo domkyrka, med stopp på kaféer och restauranger längs vägen. Åbos matkultur jämförs ofta med den parisiska kafékulturen, och stadens gastronomiska rykte gör den till ett populärt resmål för matälskaren.

 

RYM FRÅN VERKLIGHETEN

Den som vill se en mörkare sida av staden kan besöka Kakolabacken, ett tidigare fängelse för områdets mest ökända brottslingar. Uppe på kullen ligger museet som berättar fångarnas historia, och här finns även nya hotell, restauranger, ett bryggeri och ett kafferosteri som är populära bland trendmedvetna stadsbor.


Hotel Kakola spinner vidare på temat med fängelseinspirerade rum, bland annat en före detta isoleringscell.

 

UPPTÄCK ÅBOS SKÄRGÅRD

Om du besöker Åbo är chansen hög att du kommit för att upptäcka den oändliga mängden öar och vikar som bryter av från stadens brus. Här finns över 20 000 öar som lockar så väl kajakälskare, fågelskådare och dagdrömmare.

 

Åk dit nästa båt tar dig eller följ Åbos officiella skärgårdsrutt – ett 25 mil långt nätverk som knyter samman nationalparker, lantliga byar och folktomma vikar och är ett sant nöje att utforska med bil eller cykel.

 

ANNAT ATT SE

Ett måste för familjer är Muminvärlden på ön Väski i närheten av Nådendal, och resan dit och tillbaka ingår i biljettpriset. För den som tycker om konst finns även en privat Salvador Dali-utställning på galleriet Art Bank i Pargas.

 

Nejden kring den kulturrika staden Åbo bjuder på lugna byar, marint djurliv och utsikt över havet. Här finns gamla kyrkor, sjöfartshistoria, smakfullt renoverade bastur och trevligt folk längs hela vägen.

Bara två timmars bilresa från både Helsingfors och Hangö ligger den historiska staden Åbo. Besök det imponerande slottet, strosa längs kullerstensgatorna och upptäck Finlands äldsta stad.

 

Staden ligger i sydvästra Finland vid ån Auras mynning och har spelat en...

Läs mer Läs mindre

Res direkt från Nynäshamn till Hangö

Njut av en resa till Finland

Från 790 kr enkel resa, bil, förare och plats

Res direkt från Nynäshamn till Hangö

Njut av en resa till Finland

Från 790 kr enkel resa, bil, förare och plats

Upptäck fler destinationer

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.