Helsingfors

En härlig balans mellan stadspuls och vacker natur – Helsingfors är en unik europeisk stad som ger massor av ny energi. Maxa dina dagar med arkitektur, konstgallerier och museer i världsklass, ät på spännande restauranger, strosa runt i botaniska trädgårdar och koppla av i bastur med utsikt över Östersjön.

 

Finlands huvudstad är landets största, och här bor över 1,4 miljoner människor. Närheten till havet ger en känsla av andrum, medan närliggande cykelleder och skogsparker gör det enkelt att njuta av naturen. Här finns även en samling öar dit både lokalbor och turister smidigt kan ta sig.

 

Helsingfors ligger även inom nära räckhåll från Hangö, Stena Lines valda hamn. Tack vare goda vägförbindelser kan du ta dig till staden på mindre än två timmar efter att du lämnat färjan, så att du får mer tid att uppleva allt Helsingfors har att erbjuda.

 

SEVÄRDHETER I HELSINGFORS

Sedan staden blev Finlands huvudstad 1812 har Helsingfors haft som mål att bli en stad som kan jämföra sig med vilken europeisk motsvarighet som helst.

 

Senatstorget är den äldsta delen av Helsingfors stadskärna, och här ligger flera av stadens mest berömda sevärdheter, bland annat Helsingfors domkyrka, regeringshuset och Helsingfors universitet.

 

En kort 20 minuters promenad tar dig till Nationalmuseet – en nyklassisk byggnad som berättar Finlands historia, från förhistorisk tid till nutid, och en perfekt utgångspunkt för historieälskaren.

 

DESIGN I HELSINGFORS

Finlands kärlek till design har gett upphov till alltifrån underjordiska kyrkor till bastur vid vattnet. Tölöviken är det bästa området att se modern arkitektur. Här finns biblioteket Ode byggt 2018 samt häftiga Tempelplatsens kyrka som väcker spirituella känslor mitt i stadens brus.

 

Ingen resa till Helsingfors vore komplett utan en titt på den berömda finska arkitekten Alvar Aaltos verk. Han designade det ikoniska Finlandia-huset, och du kan lära dig mer om honom på Aalto House i det trendiga området Munksnäs.

 

Kärleken till design fortsätter både på Designmuseet och i Helsingfors butiker. Marimekko, Artek och Iittala har sina flagskeppsbutiker i Helsingfors, och här finns även vintageaffärer med massor av kläder och möbler som är populära bland lokalborna.

 

BASTU OCH BAD

Det finns alltid tid för bastu i Finland, och efter att ha utforskat Helsingfors kommer kroppen behöva vila. Spana in Löyly – en offentlig bastu- och restauranganläggning i området Ärtholmen som är känd för sin skulpturliknande träkonstruktion intill vattnet.

 

Du kan även ta ett par varv i Allas Sea Pool – ett havsspa för den som vill simma eller bada mitt i stan. På sommaren ordnas friluftskonserter som höjer stämningen ytterligare, och inte långt bort ligger Salutorget, där det även serveras gatumat i ett uppvärmt tält.

 

HELSINGFORS NATTLIV

Ägna kvällen åt att utforska stadens varierade matställen och äta på någon av Michelinkrogarna, eller bege dig till området Berghäll med bistroer, pop up-restauranger och nattliv.

 

Om du besöker staden sommartid kan du ta en båt till någon av vikens många öar och följa med lokalbefolkningen på midsommarfest med musik, dans och brasor. Håll festen vid liv och köp biljetter till Flow Festival – en av världens bästa alternativa musikfestivaler som äger rum varje sommar.

 

ÖLUFFA I HELSINGFORS

Stadsområdet bjuder på många intressanta öar. Ta färjan från Salutorget till ön Sveaborg – en 1700-talsfästning och världsarv med museer, skyddsrum och en u-båt från andra världskriget. Upptäck Didrichsens konstmuseum och Granö med en magisk skulpturpark intill havet, eller varför inte lära dig mer om Finlands historia på Fölisö friluftsmuseum – ett ömuseum med en stor samling trähus som besökare kan utforska fritt.

 

ANNAT ATT SE

Att ha med eget fordon gör det enkelt att göra utflykter från Helsingfors. Bege dig till de trånga kullerstensgränderna i Borgå eller bruksorten Fiskars för att lära dig mer om Finlands konst, kultur och kök.

 

Om du planerar ett längre äventyr i Finland ligger Helsingfors bara ett par timmars bil- eller motorcykelresa från Insjöfinlands spegelblanka vatten, kuststräckorna längs med Finlands skärgårdar och sevärdheterna i Åbo eller Tammerfors.

 

Vad du än vill få ut av din bilsemester i Finland ser Stena Line till att du tar dig dit.

En härlig balans mellan stadspuls och vacker natur – Helsingfors är en unik europeisk stad som ger massor av ny energi. Maxa dina dagar med arkitektur, konstgallerier och museer i världsklass, ät på spännande restauranger, strosa runt i botaniska trädgårdar...

Läs mer Läs mindre

Res direkt från Nynäshamn till Hangö

Njut av en resa till Finland

Från 790 kr enkel resa, bil, förare och plats

Res direkt från Nynäshamn till Hangö

Njut av en resa till Finland

Från 790 kr enkel resa, bil, förare och plats

Upptäck fler destinationer

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.