Tammerfors

Att följa strömmen är enkelt när man befinner sig i närheten av vatten. Tammerfors är beläget mellan två stora sjöar och delas på mitten av floden Tammerkoski, och är ett spännande resmål med dynamiskt tempo bara två timmar från Helsingfors med bil.

 

Tammerfors är den mest folkrika inlandsstaden i Norden, och ett viktigt centrum för kultur och ekonomi i Finland. Men trots sitt hålligång präglas staden av en känsla av lugn.

 

Det här är inkörsporten till populära Insjöfinland, med bastur, museer och familjeattraktioner som lockar många turister.

 

Vi är inte ensamma om att älska Tammerfors – det är även finländarnas egen favoritdestination när det gäller inhemska resor. Och nog är det de som vet bäst.

 

INDUSTRIHISTORIA

I tegelbyggnaderna längs med flodstranden i Tammerfors låg en gång bomullsbruk och fabriker. Idag har byggnaderna smakfullt renoverats till ett sprudlande genomfartsområde med museer, matställen, kaféer och hantverksbutiker.

 

Bomullsfabriken Finlayson som byggdes på 1820-talet var den första byggnaden i Norden som fick elektrisk belysning, och idag finns här en biograf, ett bryggeri och ett par intressanta museer. Kika in på spionmuseet om du vågar!

 

Tammerfors saluhall är den största av sitt slag i Norden – en byggnad i art nouveau-stil där du kan prova lokala delikatesser eller ta en avkopplande fika.

 

ETT MECKA FÖR BASTUBAD

Tammerfors är känt som ett mecka för bastubad. Det finns över 50 offentliga bastur i området, från landets äldsta offentliga bastu Rajaportti som är i bruk än idag till konstbastur, båtbastur, restaurangbastur och rökbastur som passar perfekt för kalla vinterbad. Hur många hinner du med under ditt besök?

 

FAMILJEAKTIVITETER

Den som reser med barn kan hålla hela familjen glad och nöjd med en resa till någon av Tammerfors äventyrsparker och attraktioner.

 

På Särkänniemi finns en sagogård och ett akvarium för familjens småttingar samt hisnande åkturer för den som vågar. Här ligger även observatorietornet Näsinneula som är det näst högsta i Norden och bjuder på en vacker vy över staden och de omgivande sjöarna.

 

Större barn kan prova på djungelgymmet uppe bland träden på den miljövänliga äventyrsparken Flowpark Varala, och på Muminmuseet finns konstutställningar som hyllar Tove Janssons fantasivärld samt kreativa aktiviteter att prova.

 

MUSEER

Området kring Tammerfors bjuder på nästan lika många museer som bastur. Här finns mängder av specialistmuseer, och Vapriikkii är en bra utgångspunkt – ett museicenter vid floden med ett brett och varierat utbud som omfattar bland annat naturhistoriska museet, ett spelmuseum, postmuseum samt Hockey Hall of Fame Finland.

 

ANNAT ATT SE

Visst är Tammerfors vackert, men stadens största dragningskraft är läget mitt bland sjöarna. Missa inte chansen att paddla kajak på sjön Saimen, ta båten från Nyslott till Olofsborg eller riktigt finna lugnet i en stuga vid vattnet.

Att följa strömmen är enkelt när man befinner sig i närheten av vatten. Tammerfors är beläget mellan två stora sjöar och delas på mitten av floden Tammerkoski, och är ett spännande resmål med dynamiskt tempo bara två timmar från Helsingfors...

Läs mer Läs mindre

Res direkt från Nynäshamn till Hangö

Njut av en resa till Finland

Från 790 kr enkel resa, bil, förare och plats

Res direkt från Nynäshamn till Hangö

Njut av en resa till Finland

Från 790 kr enkel resa, bil, förare och plats

Upptäck fler destinationer

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.