Sök pris & boka

Se och göra i Viborg

- med anor från antiken


Gränd med äldre hus och blommor
En historisk huvudstad

Viborg är en gammal huvudstad med massor av historia. Här kan du uppleva historiens vingslag från en stad som har spår helt tillbaka till antiken. I vikingatiden vallfärdade man till Viborg som betyder ”heligt berg” för att driva handel, avgöra tvister och offra till gudarna.

Domkyrkan i Viborg med träd i förgrunden
Viborg domkyrka

Domkyrkan i Viborg dominerar stadsbilden. År 1060 fick Viborg status som domkyrkostad och kryptan är som den äldsta delen av kyrkan nästan lika gammal. I det lilla kapellet står det en kista med den balsamerade adelsmannen Valdemar Daa vars brokiga historia HC Andersson har skrivit en känd berättelse om.

 

En domkyrka full av historia

Kalkgruva sedd inifrån med vatten och berg
Mönsted kalkgruva

Mönsted Kalkgrubor är världens största kalkmina. Den innehåller en ändlös labyrint av mingångar med stora grottor och så smala gångar att en vuxen man inte kan gå upprest. Besökare kan gå 2 km i upplysta mingångar. Vid gruvans största sjö kan du se en multimediashow som speglar sig i sjön och som berättar om kalkens och gruvans historia. Har du tur kanske du ser en och annan fladdermus.

 

Fantastiska aktiviteter under jorden

Upplev Hærvejen


vy över Härvejen i Danmark
Cykla eller vandra på Hærvejen

Hærvejen är en fantastisk fin cykel- och vandrarrutt som går längs hela Jyllands ryggrad. På en tur längs Härvejen passerar du igenom de fina landskapen Dollerup Bakker, Randböl Hede och Gudenåns källor. Du kommer också nära dansk historia med den kända Jellingestenen och olika gravplatser. På denna cykel- och vandringsrutt kombinerar du en aktiv semester med naturupplevelser och historia.

 

Härvejen är en 500 km vandringsrutt och en 450 km cykelrutt från Fredrikshamn i norr till Padborg vid tyska gränsen. Rutterna är uppdelade på 4 till 5 etapper så du behöver inte ta hela sträckan på en gång.

Vetebröd på ett fat
Äta och sova längs Hærvejen

Inspirerad av Pilgrimsrutten Caminon till Santiago de Compostela i Spanien finns det anpassade så kallade Herbergen eller vandrarhem som är speciellt anpassade för dig som vandrar eller cyklar. Här sover du i våningssäng i sovsalar och träffar likasinnade. På många Herbergen kan du också köpa något att äta och dricka. Säsong 1 juni – 1 september. För mer komfort kan du till exempel boka en stuga på Airbnb. Använd den digitala kartan och appen för att hitta, var du kan äta och sova samt vad du kan uppleva.

 

Upplev Hærvejen

Fasad  mot Viborgs konstmuseum
Skovgaard Museet

Besök Viborgs konstmuseum, Skovgaard Museet som ligger i det gamla rådhuset från 1728. Upptäck ett sekel av dansk konst med verk från den danska guldåldern och tiden efter från 18-1900-talet. Här kan du se flera generationers verk från konstnärssläkten Skovgaard som bland annat har smyckat Viborg Domkyrka.

En tallrik med god mat
Mat & dryck

Viborg har många spännande restauranger och caféer. Här möter du det danska gemytet, historiska ställen, lugn och ro i vackra omgivningar och många dejliga restauranger, vinbarer och caféer.

Viborgs bästa restauranger

 

Band spelar utomhus med stor publik
Events

Viborg har både stora events som Viborg Snapsting och Viborg Animation Festival till små lokala begivenheter. I mer en 1000 år har Viborg spelat en central roll i dansk kultur. Allt från att det första myntet blev tryckt här, tills i dag där massor med sport, musik och unika events gör både unga och gamla på gott humör.

 

Detta händer i Viborg