Harbor at Motlawa river with old town of Gdansk in Poland

Upplev Polens bästa resmål med bilen!

Polen är ett land som är berömt för sina enastående städer och djupa historia, och är perfekt för en bilsemester som lätt binder samman landets största resmål. Från vackra kustremsor och storstäder till landsbygder som får en att drömma sig bort. Upptäck landets gåvor till världen, där allt från astronomi till pepparkakor ingår, och reflektera en stund över folkets motståndskraft under Europas mörkaste stunder. 

Gdynia och den norra kusten

Om du är sugen på en modern stad på den baltiska kusten så är Gdynia en perfekt början. Här är även hamnen där Stena Line-passagerare kan ta sig från Karlskrona. Med sina stränder, restauranger vid hamnen, kajer, akvarium och massor av museum är det enkelt att hitta något att göra här. Det är också ett perfekt utgångsläge för att uppleva resten av Polens kust. Grannstaden Sopot har en fantastisk pir gjord helt i trä och ett energirikt nattliv på sommaren. Ännu längre norrut hittar vi Łeba och Słowiński Nationalpark, där man hittar både sanddyner och vandringsleder. För den som vill se charmiga små byar vid kusten och äta sig mätt på skaldjur är halvön Hel ett mycket sevärt resmål.

Pier in Sopot (Molo w Sopocie ) Gdynia (Gdingen) pomorskie (Pommern) Polska (Polen)
Gdańsk

Detta är den största staden i Polens så kallade ”Stadstrio” som består av Sopot, Gdynia och Gdańsk. Med en djup historia, eleganta byggnader och kullerstensgator i deras Gamla Stad kan man verkligen ta en historiesemester här. Ta en fika i en av stadens många caféer, strosa runt och shoppa loss på Long Market, titta ned på staden från toppen av Mariakyrkan och gå i fotstegen av kungar och arméer längs den Kungliga Rutten. Gdańsk är dock inte bara en historisk stad, den är även otroligt modern. Polens bästa kulinariska talanger frodas här och gör ständigt nya tolkningar på traditionella polska rätter. Om du är intresserad av landets moderna historia bör du besöka Andra Världskrigs-muséet och Europeiska Solidaritetscentret, där du kan lära dig om hur Polen stod emot kommunismen under halva 1900-talet. 

Reflection of the Ferris wheel in Gdansk, Poland. Old town center in the touristic city on the shore of the Baltic Sea in Poland. Beautiful night city lights
Malbork Slott

En dryg timme från Gdańsk hittar vi detta slott från 1200-talet. Det är världens största slott sett till markyta och byggdes av inga andra än Tyska Ordern och är numera ett UNESCO Världsarv. De stora röda tegelmurarna har från strandkanten av Nogatfloden i århundraden kämpat ned fiender och skyddat kungar. Med tre slott avdelade med vallgravar och torn kan du spendera timmar med att utforska alla rum och hemliga passager. Missa inte muséets samling av keramik och bärnsten, där slottets exceptionella status och arkitektur bevaras. 

Malbork castle in Pomerania region of Poland. UNESCO World Heritage Site. Teutonic Knights' fortress also known as Marienburg.
Varglyan / Wolfsschanze

Cirka tre timmar öster om Gdańsk finner vi dessa 200 krigsbunkrar och baracker där Adolf Hitler och den tyska krigsmaskinen planerade ut andra världskriget. Det är även platsen där ett lönnmordsattentat mot Hitler genomfördes under 1944, men misslyckades. Idag är det skogen som tar över platsen där bunkrarnas betongväggar sakta vittrar sönder, och ger hela platsen en underlig och kraftfull atmosfär. Ta en tur till Varglyan, och utforska platsen som var epicentrumet för nazisternas krig mot Europa, men som idag inte är mer än bara ruiner. 

Ketrzyn, Gierloz, Poland - July 19, 2021: Hitler's bunker at the Wolf's Lair (Wilczy Szaniec, Wolfsschanze) built by the Organisation Todt. Adolf Hitler's headquarters in poland
Toruń

Detta är en av Polens äldsta städer och är fylld av gotisk arkitektur, medeltida monument och vackra skulpturer. Cirka två timmars bilfärd från Gdańsk, eller tre timmar från Warszawa hittar du Toruń, och bortsett från att det är en otroligt vacker stad att vandra igenom så finns det väldigt många attraktioner att se. Födelsehuset för astronomen och matematikern Nicolaus Copernicus är numera ett museum tillägnat hans livsprestationer, och om du vill se ännu mer stjärnor ska du åka till Toruńs Planetarium. Du kan också besöka Pepparkaksmuséet, där den folkkära delikatessen faktiskt uppfanns!

Nicolaus Copernicus (Kopernik) statue monument in Torun (Toruń) city, Poland
Warszawa

Polens huvudstad drar samman allting du vill ha från en modern stad, från historia, konst och kultur till fantastisk mat, underliga kvarter och ett energifyllt nattliv – och kryddar det med en polsk anda. Hela staden byggdes upp efter bombningarna under andra världskriget, och Warszawas Gamla Stad är numera ett UNESCO-världsarv och en perfekt plats att starta ditt stadsäventyr. Stadens centrum är torgmarknaden i Gamla Staden där vackra byggnader och caféer är strösslade på varje gata. På vintern finns det en utomhusrink som lägger till ytterligare en guldkant till denna fantastiska stad. I hela staden är det Kultur- och vetenskapspalatset som dominerar horisonten och med sina 230m över havet är det värt att åka upp till toppen och se hela staden från en helt ny synvinkel. Se till att du besöker muséet för Warszawas uppror, som stod emot nazisternas invasion 1944. 

Warsaw city with modern skyscraper at sunset
Kraków och Wieliczka Saltgruvor

Om du vill se en av Polens bäst kvarlämnade medeltida städer så ska du åka söderut till Kraków. I centrumet av staden ligger UNESCO-världsarvet Krakóws Marknadstorg som dessutom är Europas näst största torg. Staden är fylld av hotell och caféer, och tittar man uppåt så ser man de majestätiska gotiska spirorna vid Mariabasilikan och den vackra arkitekturen vid Wawel Slott.

Bortom torget är det floden Wisla som skär igenom staden och länkar samman områden på olika platser. Besök det bohemiska området Kazimierz, stadens judiska kvarter och Schindlers Fabrik, vilket är benämnt som ett av stadens bästa museum.

En lätt dagstur från Kraków är saltgruvorna i Wieliczka, vilket är en av de största och äldsta i Europa.  Nätverket av saltiga tunnlar och kammare är också hemmet till underjordiska sjöar, kapell och saltskulpturer.

Young woman tourist eating prezel on the market square in Krakow in Poland
Auschwitz-Birkenau

Lite mer än en timme från Kraków finns koncentrations- och utrotningslägren Auschwitz och Birkenau. Detta är den symboliska mittpunkten för Förintelsen, och ett sobert minne till alla de som systematiskt mördades här. Man räknar med att ungefär 1.3 miljoner människor skickades till Auschwitz, och att 1.1 miljoner mördades via gaskammare, svält, sjukdom, medicinska experiment och tvångsarbete. Men det är de personliga detaljerna som slår hårdast – fotografierna, bergen av klippt hår, bagaget som de tog med sig. Många som besöker denna plats inser inte hur mycket detta museum kommer påverka dom till dess att de står bland ruinerna där så många liv tillintetgjordes. 

Barbed wire to demarcate the concentration camp and an old lamp
Energylandia

Om din hjärna (eller dina barn) behöver en paus från Polens rika historia och kultur, ta en snabb tur ner till Polens största nöjes- och vattenpark Energylandia. En timme från Kraków ligger denna park som har områden för alla åldrar och äventyrsandar. Denna plats kommer höja pulsen och sätta leenden på alla läppar. 

Rollercoaster
Zakopane och Tatrabergen

I den sydligaste delen av Polen finns det populära vinterresmålet Zakopane, som är en vintersportsälskares dröm. Men det går alldeles utmärkt att besöka platsen även på sommarhalvåret! Detta är en destination som kan besökas året om, med klättring, vandring, cykling och kajakturer samt en spektakulär vy över Tatrabergen. För de som behöver sträcka på benen så finns det gott om vandringsleder kring Morskie Okosjön, där utsikten är helt underbar. Staden Zakopane är så vacker att du kommer tro att du klev in i en målning, med gamla trähus och gränder. Den lokala maten och marknaden är väldigt populär bland turister – se till att ni smakar på lite traditionellt rökt ost som heter Oscypek, och ta ett dopp i stadens varma källor. 

cable car on the ropes, going to Mount Kasprowy Wierch, Poland. Beautiful view of the valley

Snabba fakta

Distance from Gdynia to Gdańsk

Image
Title
Avståndet från Gdynia till Gdansk
Description

21 km

Distance from Gdańsk to Toruń

Image
Title
Avståndet från Gdańsk till Toruń
Description

170km

Distance from Toruń to Warsaw

Image
Title
Avståndet från Toruń till Warszawa
Description

    259km 

Distance from Warsaw to Kraków

Image
Title
Avståndet från Warszawa till Kraków
Description

291km 

The big screen

Image
Title
Filmiska vyer
Description


Polen har länge varit en plats där många kommer för att spela in sina filmer och serier, bland annat The Witcher, Narnia, Bridge of Spies och Schindlers List. 

Try the local cuisine

Image
Title
Testa den lokala maten
Description


Du har inte upplevt Polen förrän du har testat pirogerna. Dessa underbara degknyten hittar du överallt från enkla stånd till fina restauranger, och kommer fyllda i många olika variationer. 

Valda destinationer för den här guiden

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.