Young girl on central square of Bremen near Catherdral. Germany

De bästa bilresorna i Tyskland

Det är ingen större överraskning att landet som gav oss bilmärken som BMW, Mercedes-Benz och Audi även är landet där det finns underbara vägar att köra på. Tysklands bilreserutter är nästan lika berömda som deras Autobahn, och tar tusentals besökare till ikoniska slott, bergskedjor och förtrollande småbyar.

Om du följer dessa vägar så öppnar Tyskland sina armar och du får se allt från medeltida underverk till charmiga städer och vackra landskap. Och med en egen bil så kan du uppleva Tyskland i din egna takt. Det enda problemet? Att välja vilken rutt som du vill ta först!

Baltiska Kusten

När du anländer i Kiel med Stena Line så hamnar du mitt på den baltiska kustrutten, fylld med historia från Tysklands sjöfart, branta klippor och lugna vikar. Det första stoppet på denna 327km långa rutt är Lübeck, som är känt för Holstentorporten. Åk sedan vidare mot Wismar och Stralsund, två städer som är listade på UNESCOs Världsarv, genom studentstaden Rostock och avsluta rutten i den mysiga strandstaden Binz. Glöm inte att kolla in Jasmund National Park, ytterligare ett UNESCO-världsarv som är känt för sina vita klippor och djurliv. 

Lübeck, Schleswig-Holstein
2. Sagorutten / Deutsche Märchenstraße

Om du älskar sagor men är lite trött på Hollywoods tolkningar så är detta rutten för dig. Här kan du leva dig in i Bröderna Grimms liv, genom att starta resan i deras hemstad Hanau och fortsätta hela 600km genom mer än 60 städer. Här kan du förvänta dig medeltida hus, kullerstensgator, katedraler och enastående slott. Alla dessa platser var inspirationen för brödernas berömda sagor, såsom Rödluvan (Alsfeld), Rapunzel (Trendelburg) och Törnrosa (Sababurg Slott). Om du råkar befinna dig i den charmiga byn Hamelin på en sommarsöndag så kan du se en pjäs om Råttfångaren som ledde barnen bort från byn.  Ruttens officiella slut är i Bremen, ca två timmar från Kiel och 90 minuter från Hamburg. 

Historic city center of the city of Hameln or Hamelin in Germany
3. Tyska Allévägen/ Deutsche Alleenstraße

Tyskland har en förkärlek för att sätta träd och buskage vid nästan varje mindre väg, och tack vare detta har vi fått den Tyska Allévägen som sträcker sig genom hela landet. Denna fantastiska aveny på hela 2900km blir ett grönt band som binder den baltiska kusten till Alperna. Starta rutten i hamnstaden Rügen och kör genom Tysklands fantastiska landskap, Harzbergen, Sachsen, de historiska städerna Leipzig och Stuttgart (med sina Porsche- och Mercedez-Benzmuseum) och avsluta resan vid Bodensjön i sydöstra Tyskland.

Längs med rutten finns det mängder av sevärda omvägar att ta. Kolla in det medeltida slottet i Wartburg, ta in kulturen i Dresden och Weimar (där Goethe, Bach, Nietzsche och Kandinsky bodde), eller hitta dina egna guldkorn längs denna fantastiska rutt. 

Driving car on a forest asphalt road among trees
4. Tyska Vinrutten / Deutsche Weinstrasse

Ibland behöver man bara slappna av litegrann, och fånga det där lugnet som bara lugna åar och ett glas vin kan ge dig. Om det låter som din typ av semester så ska du absolut åka till Rhenland-Palatineraområdet i västra Tyskland. Här kan du lugnt och stilla rulla igenom berömda vingårdar och drömmiga byar, där mer än 70% av landets vin produceras. Den mest berömda druvan är kanske Riesling, men det finns kanske ett dolt guldkorn som passar dig ännu bättre. Den officiella Vinrutten är minst sagt historisk och berömd. Sedan 1935 har turister såväl som tyskar kört denna 85km långa väg som börjar i Bockenheim och slingrar sig söderut mot den franska gränsen i Schweigen-Rechtenbach. Hela området kryllar av vingårdar, slott och palats, men ställen som du absolut måste besöka är Eltzslottet och Trier, den äldsta staden i Tyskland. Sedan är det väl självklart att du måste besöka världens största vintunna i Durkheim

Tuscan vineyard with red grapes ready for harvest.
5. Den romantiska rutten / Romantische Strasse

Detta är kanske Tysklands mest berömda rutt att köra på, och det är en klassisk tysk resa. En rutt på 314km tar dig genom vingårdarna i Würzburg, förbi Ludwig II makalösa slott, till tysta bergsbyar och foten av Alperna i Bayern. Se till att du stannar vid en av Tysklands finaste städer, Rothenberg, och gör dig redo för ett helt enastående avslut när du kommer fram till Neuschwanstein-slottet. Detta ikoniska slott sägs vara inspirationen för det Disneyslottet. När du har kommit såhär långt så kan du lika gärna åka lite till. Vår sista rutt är inte långt borta, och kommer ge dig gåshud och minnen för livet. 

Schloss Neuschwanstein, Schwangau bei Füssen, Schwaben, Bayern, Deutschland, Europa
Tyska Alperna / Deutsche Alpenstrasse

De tyska alperna tar en bilsemester till helt nya höjder, bokstavligt talat. Starta i staden Lindau och jobba dig uppåt genom bergsbyar, sjöar och vattenfall. Du kommer åka förbi kyrkor, kloster och ha de vackra Allgäutopparna i bakgrunden på varje foto. Testa din körförmåga och kör genom de 106 kurvorna i Oberjochpasset, låt äventyrssuget ta över och testa nya sporter i skidorten Garmisch-Partenkirchen och få nackspärr av att kolla upp mot Tysklands högsta berg, Zugspitze.

Om du vill ha en liten lugnare semester så är Linderhofpalatset en arkitektonisk dröm klämd mellan Alpernas höga toppar och djupa dalar. Åk ännu högre upp och ta drömmiga foton längs med Rossfeld-Panoramastrasse, Tysklands högst belägna natursköna rutt, och nå till slut mållinjen vid den majestätiska Königsee-sjön

Königssee lake, Germany

Snabba fakta

Distance from Kiel to Lubeck

Image
Title
Description

Avståndet från Kiel till Lübeck: 87km

Distance from Kiel to Bremen

Image
Title
Description

Avståndet från Kiel till Bremen: 211km

Distance from Kiel to Rügen

Image
Title
Description

Avståndet från Kiel till Rügen: 308km 

Distance from Kiel to Bockenheim

Image
Title
Description

Avståndet från Kiel till Bockenheim: 589km

Distance from Kiel to Würzburg

Image
Title
Description

Avståndet från Kiel till Würzburg: 608km

Distance from Kiel to Lindau

Image
Title
Description

Avståndet från Kiel till Lindau: 898km

top 3 visited places

Image
Title
Description

De tre mest besökta platserna i Tyskland förra året var katedralen i Köln, Hambergs Elbphilharmonie och Berlins Museum Island – dock mäter ingen hur många som passerar genom Brangenburg Tor!

Valda destinationer för den här guiden

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.