Landscape view of Quiraing mountains on Isle of Skye, Scottish highlands, United Kingdom

Bästa roadtrip-destinationerna i Skottlands vilda västern

Skottlands västkust har allt som är magiskt med Skottland – från högland och öar till slott, destillerier, filmplatser och mycket mer. Med legendariska vägar som skär genom oländig vildmark kan du börja ditt äventyr genom att segla till Cairnryan med Stena Line. Res genom Ayrshire och åk längs Argyll Coastal Route, innan du tar dig till North Coast 500 hela vägen till Durness. När du väl når toppen av Skottland är det upp till dig om du vänder tillbaka eller bara fortsätter!

Culzean Castle, Ayrshire

Culzean Castle med anor från 1700-talet byggdes för familjen Kennedy, en av de äldsta klanerna i Skottland vars anor kan spåras tillbaka till Robert I av Skottland. Slottet uppfyller kraven på maximal effekt och har en miljö på en klippa omgiven av överdådiga trädgårdar. Inne i slottet liknar den påkostade ovala trappan inget du har sett tidigare. Om dina barn behöver släppa loss efter för många antikviteter kan ni gå till lekparkerna Adventure Cove och Wild Woodland på området.

Culzean Castle in Scotland perched on a mountainside near the water
Loch Lomond och Trossachs nationalpark

Storbritanniens största sjö, Loch Lomond, är en perfekt plats för att njuta av en promenad och utforska pittoreska byar som Luss. För den bästa utsikten bör du bege dig till utsiktsplatsen An Ceann Mòr vid Inveruglas. För att uppleva sjön på nära håll kan linjebåtar ta dig från brygga till brygga – och du kan till och med ta med din cykel ombord. Det finns gott om kullar att bestiga här också – det kanske är dags att bestiga din första Munro? 

Reflections of Loch Lomond, Scotland
Loch Fyne, Inverary och Kilmartin

Den längsta sjön i Skottland, Loch Fyne, sträcker sig 64 km inåt landet från Sound of Bute. Ta dig till Inverary för att upptäcka sjöns magi, och kolla även in Inverary Jail och Inverary Castle. Upptäck bronsålderslämningar i Kilmartin Glen i närheten. För mer historia tros sätet för pikternas kungar i Skottland och huvudstaden i det antika kungariket Dalriada ha varit i Dunadd Fort. 

The ancient site of Temple Wood at Kilmartin Glen, Argyll, Scotland. In use since the Neolithic, or Stone Age from about 5,000 years ago.  The ring of standing stones around a cobbled area an inner marker stones surrounds a central cist or stone lined burial chamber.
Oban och Yttre Hebriderna

Fiskeorten Oban är porten till öarna och härifrån går färjor för de som reser till de hebridiska öarna Mull, Coll, Barra och Islay. Det är en populär semesterplats på sommaren och skaldjuren är fantastiska. Få en förstklassig utsikt över kustomgivningarna från McCaig's Tower, besök Dunollie Castle – McDougall-klanens förfäders hem – eller ta färjan till ösamhällen som Jura eller Iona.  

Scenic View over Oban in Scotland
Glencoe, Fortwilliam och Ben Nevis

Fortwilliam marknadsförs som Skottlands utomhushuvudstad och är platsen för dig som vill gå högre. Staden ligger i närheten av Ben Nevis och här finns det många Munros (berg med en höjd över 3 000 fot) för att locka vandrare. Säsongsbunden skidåkning och mountainbikecykling finns tillgänglig på Nevis Range Mountain Experience, och om det låter för energiskt kan du alltid ta den 15 minuter långa gondolturen upp till toppen av Aonach Mòr.  
 

Även om de inte är lika höga, skulle vissa hävda att bergen och dalarna i Glencoe är vackrare – särskilt själva byn. Men vart du än åker finns det många sätt att vara aktiv. Det större området är också en populär inspelningsplats. James Bond-filmen Skyfall spelades in i närheten. Och lämna inte Glencoe utan att stanna vid Glenfinnan Viaduct om någon i bilen är ett Harry Potter-fan – det är här Hogwarts Express tar sin natursköna resa från Plattform 9 ¾ till Hogwarts! 

Ben Nevis from Corpach, Lochaber, Scotland
Wester Ross och Isle of Skye

Från Fortwilliam är det ca 160 km till fantastiska Isle of Skye över bron vid Kyle of Lochalsh. Om du någonsin har velat besöka Old Man of Storr eller Talisker Distillery, är detta din möjlighet. Tillbaka på fastlandet kan du stanna vid Eilean Donan Castle innan du ger dig ut på den kanske mest berömda sträckan av North Coast 500 – Bealach na Bàs kurvor och svängar på vägen till Applecross. Det är en oförglömlig bilresa som ger klara vyer över Isle of Skye, öarna Rum och Yttre Hebriderna – om molnen har lyft! Men var medveten om att den här vägen inte är lämplig för husbilar, husvagnar eller oerfarna förare.

Mountain panorama with sun in Scotland, Isle of Skye - Old man of storr
Beinn Eighe och Gairloch

De magnifika Torridon Hills sticker med stolthet upp mot den skotska himlen. Utforska dem från Beinn Eighes nationalpark i hjärtat av Wester Ross. Här finns forntida tallskogar, skrämmande åsryggar och kungsörnar. Lättare promenader tar dig genom träden och in i byn Kinlochewe​.  
 
Längre norrut har Gairloch vackra stränder, såsom stranden med det passande namnet Big Sand, utsikt över The Minch till Hebriderna och ett museum som är säkert baserat i en kärnvapensäker bunker. Det är också starten på Hebridean Whale Trail – ett initiativ för att uppmuntra lättillgänglig valskådning med låg påverkan från land.  

View to Beinn Eighe, Highlands, Scotland
Durness och Sutherland

Sutherland utgör en stor del av North Coast 500 och är fullt av slingrande vägar, ojämna landskap och tomma stränder med klart turkost vatten. Durness är ett bra ställe att åka till, med massor av kustpromenader och grottan Smoo Caves geologiska vidd i närheten. På väg norrut kanske du vill kolla in Storbritanniens högsta vattenfall – Eas a’ Chual Aluinn. Det är en tuff vandring upp, men utsikten över Assynt är spektakulär.

Durness Beach, Lairg, Highlands, Scotland
Inverness och Cairngorms nationalpark

Det är upp till dig hur du tar dig från Durness tillbaka till Cairnryan. Du kan ta dig tillbaka samma väg eller ta den snabbare vägen via Inverness, Cairngorms nationalpark, Stirling och Glasgow. Det är en lång vandring – 443 km för att vara exakt – men med platser längs vägen som Loch Ness, Aviemore, Balmoral och Stirling Castle tror vi att vandringen kommer att vara mödan värd! Och om du verkligen vill förlänga semestern kan du också ta North Coast 500-rutten från Durness, genom Caithness och John O’Groats till Inverness innan du så småningom beger dig hemåt.

Ruins of Urquhart Castle by Loch Ness

Snabba fakta

Distance from Cairnryan to Culzean Castle

Image
Title
Avstånd mellan Cairnryan och Culzean Castle
Description

Det är 53 km från Cairnryan till Culzean Castle

Distance from Cairnryan to Fortwilliam

Image
Title
Avstånd mellan Cairnryan och Fortwilliam
Description

Det är 294 km från Cairnryan till Fortwilliam

Distance from Cairnryan to Durness

Image
Title
Avstånd mellan Cairnryan och Durness
Description

950 km, med destinationerna som nämns i den här guiden.

Best season to go

Image
Title
Bästa säsongen att åka
Description

Sommaren för med sig turister och myggor, men vintern innebär hårt väder och många attraktioner stänger från november till mars. Om du älskar bergssporter och kommer förberedd, finns det mycket att göra året runt.

Know before you go

Image
Title
Bra att veta innan du åker
Description

Delar av den här rutten tar dig till North Coast 500. Det är viktigt att planera i förväg och förvänta dig utmanande körförhållanden och hårt väder när som helst på året. Och boka ditt boende i god tid!

Valda destinationer för den här guiden

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.