Sally Gap Wicklow Way Irelands Ancient East

Tio topplatser längs Ireland’s Ancient East

Tusentals år av historia har utspelats mot Ireland’s Ancient Easts fantastiska bakgrund. Här har kelter och kristna, vikingar och viktorianer satt sina spår. Denna irländska bilresa från Dublin till Cork tar dig genom några av landets mest betydelsefulla platser och spektakulära landskap, medan du insuper historiens vingslag i detta välkomnande land.

Dublin

Många besök i Irland börjar och slutar i denna fantastiska stad, helt enkelt för att den erbjuder så mycket att göra. Från Book of Kells på Trinity College Dublin till Guinness Storehouse kan turister ta del av Irlands rika kultur. EPIC – Irish Emigration Museum – är en bra utgångspunkt om du vill följa i dina förfäders fotspår och National Museum of Ireland fokuserar på Irlands arkeologi och historia. Om du vill träffa lokalbefolkningen kan du göra det på restauranger, pubar eller under en litterär rundtur, men häng inte kvar för länge – en bilresa handlar om att färdas framåt på vägen för att upptäcka vad som finns där ute. 
 

Iconic landmarks - The Campanile of Trinity College at Dublin, Ireland
Newgrange och Trim Castle, Co. Meath

En timme norr om Dublin ligger Newgrange, en av världens mest imponerande platser från yngre stenåldern. Det är en 5 200 år gammal gånggrift i Boyne Valley. Den byggdes på stenåldern av bönder som såg till att gånggriften och de inre kamrarna var i perfekt linje med den uppgående solen vid vintersolståndet. Hoppa framåt flera tusen år, så hittar du den största anglo-normandiska befästningen i Irland längs vägen vid Trim Castle. Den är så imponerande att Mel Gibson valde den som inspelningsplats för filmen Braveheart. Det är inte svårt att se varför.

Newgrange passage tomb in the Boyne valley
Irlands trädgård, Co. Wicklow

Wicklow är känd som Irlands trädgård eftersom så mycket lokala produkter odlas här, och staden har också en vild sida. Glendaloughs nationalpark är ett bra ställe för att komma bort från allt, med vandringsleder som slingrar sig förbi klostertorn från 500-talet, glittrande sjöar och dundrande vattenfall. För mer omhändertagen skönhet är Powerscourt Estate en av världens tre främsta trädgårdar enligt National Geographic. Och för att få en helt annan vy är Beyond the Trees Avondale en promenadväg bland trädtopparna som cirklar högt ovanför taken och ger ett fågelperspektiv över området. Pricken över i? Du kan glida hela vägen ner igen. 
 

Glendalough monastic ruins at Wicklow Mountains National Park, Ireland
Curracloe-stranden och Irish National Heritage Park, Co. Wexford

Det finns sex blåflaggade stränder i County Wexford, vilket gör det till en oas för semesterfirare. Men den kanske mest kända är Curracloe-stranden, där Steven Spielberg filmade landstigningsscenerna i Normandie i Rädda menige Ryan. När du har borstat bort sanden från fötterna kan du njuta av den charmiga Wexford-kusten, samt perfekta städer som Enniscorthy. Om du är intresserad av historia får du inte missa Irish National Heritage Park. Den täcker 9 000 år av irländsk historia på 16 återskapade historiska platser, inklusive fästningar, crannogs, vikingahus och mycket mer. 

Curracloe beach
Hook Lighthouse och Copper Coast

På väg längre söderut till Copper Coast finns Hook Lighthouse som är världens äldsta fungerande fyr – den har funnits här som en ledstjärna för att guida sjömän sedan 500-talet. Nuförtiden kan besökarna njuta av de lokala godsakerna som erbjuds i kaféet efter att de har klättrat upp i tornet. När du känner dig mätt på färsk mat och havsutsikt, fortsätter du västerut till den populära kuststaden Tramore, där en 5 km lång strand lockar surfare och vindsurfare. Copper Coast UNESCO Global Geopark är också värt ett besök om du är intresserad av geologi och vilda djur.

Ireland hook lighthouse
Vikingatriangeln, Waterford

Waterford ligger en timme från Hook Head och anses vara Irlands första stad. Här bosatte sig vikingar som lockades av denna plats vid floden på 900-talet. Mer än tusen år senare kan du fortfarande gå i vikingarnas fotspår på deras kullerstensgator och gå upp i Reginald’s Tower – ursprungligen en vikingafästning. I gruppen av museer som kallas Waterford Treasures kan du upptäcka allt från medeltida historia till historien om tid och till och med historien om den irländska likvakan. Och det skulle faktiskt vara ohyfsat att lämna staden utan att besöka House of Waterford Crystal.

Reginald tower. City of Waterford, County Waterford, Ireland
Rock of Cashel, Co. Tipperary

Det är dags att bege sig inåt landet till den kanske mest betydelsefulla kullen i Irland. Från forntida kungar till skyddshelgon – Rock of Cashel i County Tipperary har sett dem alla. Denna magnifika samling av medeltida strukturer var ursprungligen säte för kungarna av Munster och här finns många kapitel av Irlands historia. Det finns även många andra slott värda att besöka i County Tipperary, däribland Cahir Castle – en av Irlands bäst bevarade medeltida fästningar.

© Matthias Oesterle - 2009
Cobh och Midleton, Co. Cork

Kuststaden Cobh utmärker sig med sina färgglada hus och sin roll i historien. Det var den sista hamn som Titanic anlöpte, och Titanic Experience Cobh berättar historien om de 120 passagerarna som gick ombord på det olycksaliga fartyget här. Strax utanför kusten har Spike Island varit hem för både helgon och syndare. Det var ett kloster innan det blev ett fängelse, så ta en båt över till Irlands egna Alcatraz. Och om du är hungrig finns det inget bättre ställe att befinna sig på en fredag än Cobh Farmers' Market. Behöver du något för att avsluta dagen? En irländsk whisky kanske skulle sitta fint – bege dig till den närliggande staden Midleton för en rundtur i det världsberömda destilleriet Jameson Distillery.

Impression of the St. Colman's Cathedral in Cobh near Cork, Ireland
Staden Cork

Irlands näst största stad ligger där Ireland’s Ancient East slutar och Wild Atlantic Way börjar. Det är en maritim fristad och multikulturell stad där du kan utforska matmarknader, konstgallerier och museer samt den vänliga Cork-charmen. Två kilometer uppför floden byggdes Blackrock Castle på 1500-talet för att skydda hamnen från pirater och fientliga attacker. Nu är det en prisbelönt interaktiv astronomiutställning – ingen dålig plats för att resa tillbaka i tid och rum.

St Patrick's Quay on the north channel of river Lee. Cork, Ireland
Blarney Caste, Co. Cork

För en sista upplevelse längs Ireland’s Ancient East bör du besöka Blarney Castle bara 20 minuter från Cork. Om du kysser den berömda Stone of Eloquence (vältalighetens sten) kan din resa förvandlas till ett modernt epos i tid för hemresan … om du kan motstå dånet från Wild Atlantic Way förstås!

Old celtic castle tower, Blarney castle in Ireland, old ancient celtic fortress

Snabba fakta

Distance from Dublin to Cork

Image
Title
Avstånd mellan Dublin och Cork
Description

Det är 314 km från Dublins hamn till Cork.

Distance from Rosslare to Cork

Image
Title
Avstånd mellan Rosslare och Cork
Description

Det är 192 km från Rosslare till Cork.

Distance via Ireland’s Ancient East route

Image
Title
Avstånd via Ireland’s Ancient East-rutten
Description

Det är 565 km från Dublin till Cork, med alla anhalter som nämns i den här guiden.

Must eat

Image
Title
Missa inte att äta
Description

Blaa – en särskilt mjuk fralla som bara finns i Waterford. Prova den smörad och serverad med varm bacon för den perfekta frukosten på resan.

Must drink

Image
Title
Missa inte att dricka
Description

Cork föredrar sin egen öl – lokalt bryggd Murphy’s Irish Stout. Den har mer av en chokladsmak än Guinness, men vilken kommer du att gilla bäst?

Valda destinationer för den här guiden

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.