Ruins of the ancient Dunseverick Castle atop the green cliffs of the Causeway Coast, Northern Ireland

Bästa platserna att besöka längs Causeway Coastal Route

För en episk kustresa mellan två livliga städer är Nordirlands Causeway Coastal Route svårslaget. Visst är det kanske inte den snabbaste vägen mellan Belfast och Derry/Londonderry, men det är överlägset den mest spektakulära. Med medeltida slott, fantastisk havsutsikt, pittoreska byar och massor av lokala rätter längs vägen, är det en kort men fantastisk bilresa som bjuder på Nordirlands mest kända attraktioner. Och det bästa av allt? Resan med Stena Line tar dig direkt till startpunkten.

Belfast

Starta resan med mat och kultur i Belfast. De kullerstensbelagda gatorna i Cathedral Quarter är fulla av pubar, restauranger, musikställen och konstgallerier – allt inom bekvämt gångavstånd. Eller bekanta dig med nordirländsk historia på Ulster Museum, som har utmärkta utställningar om konflikten i Nordirland. Om du föredrar levande historia, tar en Black Taxi Tour dig till fredsmurarna, väggmålningarna och platserna som ofta skapade rubriker i nyheterna. I östra delen av staden fångar Titanic Belfast skeppsvarvens numera bleknade rörelse och den ödesdigra resan för deras mest berömda skapelse. Och om du är här på helgen kan du titta på hantverk och njuta av lokala råvaror på den livliga St George's Market, som ligger i en storslagen viktoriansk handelshall.

Belfast Cathedral Quarter, Cobbled Streets
Bild från Tourism Northern Ireland
Carrickfergus Castle och Gobbins

Bege dig norrut från Belfast till Carrickfergus. Marine Highway tar dig förbi stadens imponerande normandiska slott från 1100-talet. Stanna för en titt runt dess välbevarade medeltida murar innan du tar dig vidare till Gobbins, en omarbetad bedrift av viktoriansk ingenjörskonst som bokstavligen överbryggar det marginella utrymmet mellan land och hav. Hängbroar och tunnlar uthuggna ur basalt väver över klippytan. Om du har tur kan du till och med se sälar, delfiner, rissa eller lunnefåglar. 

Gobbins Cliff Walk
Glenarm och Glens of Antrim

Antrim Coast Road slingrar sig runt Nordirlands östra kant och sammanfogar pittoreska kustbyar. Se till att pausa i Glenarm för att utforska Glenarm Castle, McDonnell-familjens förfäders säte sedan 1600-talet. Den vidsträckta egendomen är omgiven av promenadstigar i skogen, en vacker muromgärdad trädgård och en mycket trevlig tesalong. Bara en snabb 20 minuters bilresa inåt landet, så står du vid foten av ett spektakulärt vattenfall i Glenariff Forest Park, ofta kallad ”juvelen i Glens”.​

Glenarm Castle Co.Antrim Northern Ireland
Cushendun och Game of Thrones®

Liksom många platser längs Causeway Coastal Route har den lilla byn Cushendun blivit ett turiststopp tack vare sin huvudroll i HBO-serien Game of Thrones®. Besök grottorna som födde Stormlands ”skuggbarn”, eller bege dig inåt landet till Dark Hedges som fungerade som King's Road i Westeros. Även om du inte är ett fan av serien, har platserna en atmosfär som kommer att dra in dig i deras mystiska charm.

Cushendun Village and Beach Co Antrim Northern Ireland
Ballycastle och Rathlin Island

Ballycastle är en utmärkt bas för att utforska Causeway Coast. Med strand, golfbana, kaféer, pubar och nyfångad fisk som passar till dina nylagade pommes frites, finns här allt du behöver för en avkopplande vistelse. Det är också här du tar färjan till Rathlin Island, den enda bebodda ön i Nordirland. Ön har bara ett fåtal bilar, en handfull invånare och många fler vilda djur. De flesta besökarna beger sig till Rathlin Seabird Center på den västra änden av ön. Här finns Nordirlands största sjöfågelkoloni, som också välkomnar migrerande lunnefåglar från maj till juli. 

a pair of puffins sitting on a cliff together, great saltee island, ireland, europe
Ballintoy och repbron Carrick-a-rede

Hamnen vid Ballintoy är så vacker som en hamn bara kan bli, med en brant väg som leder ner till havet och massor av havsklippor och ojämna stenar längs kustlinjen. Det är lätt att föreställa sig pirater och smugglare som drog nytta av dessa gömda vikar under tidigare århundraden, och på senare tid spelades scenerna från Järnöarna i HBO:s Game of Thrones® in här.  
Inte långt därifrån kan alla som är redo för sitt eget äventyr ta sig an repbron Carrick-a-rede. Det är en gångväg i trä som hänger högt över Atlanten, en kort övergång till en stenig berghäll som ger dig en minnesvärd upplevelse – och ett fantastiskt foto.

in Northern Ireland rope bridge, Carrick-a-Rede
Bushmills och Giant's Causeway

Har du ens varit i Nordirland om du inte har satt din fot på de berömda pelarförklyftningarna i Giant's Causeway? Unescos världsarvsplats i utkanten av Atlanten har dramatiska klippor, sjunkna armadaskepp och massor av gigantiska berättelser om hur de 40 000 sexkantiga pelarna kom till. Den närliggande naturvårdsstaden Bushmills är ett utmärkt ställe att bo och äta på. Och för whiskyälskare är en rundtur i världens äldsta licensierade whiskydestilleri vid Bushmills ett måste.

Unesco heritage landscape of the Giant's Causeway in County Antrim. Tourism in Northern Ireland in the United Kingdom.
Portrush och Dunluce Castle

Det har funnits ett slott i Dunluce i mer än 800 år, och även om det nu håller på att falla sönder i havet, lever dess legend kvar eftersom det ryktas vara C.S. Lewis inspiration för Cair Paravel i Narnia. Det spelar även huvudrollen som säte för House Greyjoy i Game of Thrones®. Från Dunluce Castle kan du följa kustvägen till White Rocks-stranden för att bada eller surfa, och sedan ta dig vidare till Portrush, som har fantastisk mat och golfbanor – golfturneringen spelades på Royal Portrush 2019 och kommer att spelas där igen 2025.

Ruined medieval Dunluce Castle on the cliff in Bushmills, Northern Ireland at sunset. Filming location of popular TV series
Portstewart och Mussenden-templet

En annan av Causeway Coastal Routes långa gyllene stränder, Portstewart, har den extra bonusen med utsikt över Donegal-bergen. Simning och bodyboarding är populärt på denna familjevänliga strand, såväl som att sträcka på benen eller njuta av en glass. I den här delen av världen är du heller aldrig långt ifrån ett finbryggt kaffe. Med utsikt över stranden finns det ikoniska Mussenden-templet – ett 1700-talsbibliotek baserat på Vestatemplet i Italien. Det är en del av Downhill-egendomen och rymmer inte längre böcker men erbjuder fortfarande spektakulära vyer och är en populär plats för bröllop och promenader på en klippa.

Portstewart Strand, Coleraine, Ireland - on a bright sunny day.
Derry/Londonderry

Slutmålet för denna rutt är Derry/Londonderry. En stad med en turbulent historia, som nu är älskad av besökarna för sitt varma välkomnande, musik och festivaler, och naturligtvis för succéserien Derry Girls. En rundvandring är ett bra sätt att lära känna staden, från stadsmuren till Fredsbron. Det finns gott om pubar och barer att besöka för en traditionell musiksession, eller planera ditt besök till slutet av oktober för att ta del av Europas största Halloween-firande. Derry/Londonderry är den perfekta platsen att avsluta ditt Causeway Coastal Route-äventyr – eller det perfekta stället att börja Wild Atlantic Way, ännu en episk irländsk bilresa som väntar på att bli utforskad.

The Peace Bridge and Guild Hall in Londonderry / Derry in Northern Ireland

Snabba fakta

Distance from Port of Belfast to Derry

Image
Title
Avstånd till Derry/Londonderry
Description

Avståndet från Belfasts hamn till Derry/Londonderry är 111 km via den snabbare inlandsvägen. Om du åker via Causeway Coastal Route och de platser som nämns i denna guide är det 217 km.

Main towns along the route

Image
Title
De viktigaste städerna längs vägen
Description

Carrickfergus, Larne, Ballycastle, Coleraine, Limavady, Derry/Londonderry.

Food fact

Image
Title
Fyll magen med …
Description

Belfast bap. Stanna till vid St George's Market i Belfast på helgen för det bästa från den traditionella irländska frukosten Ulster Fry, serverad i en mjuk, mjölig fralla.

Valda destinationer för den här guiden

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.