Sök pris & boka

Se & Göra i Jūrmala

Upptäck sevärdheterna i spa- och badorten Jūrmala!

Lettlands sommarhuvudstad? Östersjöpärla? Denna förtrollande stad har många namn. Jūrmala är en levande kurort som tillfredsställer alla – såväl stora som små. Oavsett om du är ute efter närkontakt med naturen eller vill njuta av det goda livet, i Jūrmala får du en bra blandning av allt Lettland har att erbjuda. Dessutom, avståndet till Riga är endast 38 km.

 


Vandringsled vid sjö och utskikstorn
Ķemeri Nationalpark

Lettlands tredje största nationalpark, Ķemeri, består av skogar och myrar. Vill man få närkontakt med naturen, har man hittat rätt. Parken är lättillgänglig: man kan välja olika leder genom detta vackra naturområde och många våtmarker går att beundra från trästigar.

 

Missa inte de vackra insjöarna: Kanieris och Sloka samt ta en tur på cykel längs Gröna dynan. Vill du få en annorlunda upplevelse rekommenderar vi en led skapad för… barfotad vandring!

Kvinna sitter avslappnad i pool
SPA i Jūrmala

Ett ställe som kallas för ”sommarhuvudstaden” bör väl erbjuda SPA på hög nivå, eller? Japp, så är det i Jūrmala. Väl framme kan du välja såväl en längre vistelse på ett spahotell, eller besöka en fräsch day-spa-anläggning. Baltic Beach Hotel & SPA är ett femstjärnigt hotell som brukar kallas för Baltikums största spahotell. På Amber Spa & Boutique Hotel får du en behandling som är baserat på naturens skatt – bärnsten. Däremot hotell Jurmala SPA är en riktig klassiker som passar perfekt för hela sällskapet. Kurshi SPA specialiseras i användningen av örter under behandlingar, medan Lielupe by Semarah Hotels SPA välkomnar hela familjer och har till och med behandlingar för barn. Unna dig lite lyx under din Letlandsresa!

Gata i grönskande omgivning
Jomasgatan

Jūrmalas huvudaxel utgörs av två gator. Den första heter Jomasgatan och betraktas som stadens nöjeskärna. Trots att gatan är endast drygt en kilometer lång, brukar den kallas för Lettlands krogtätaste gata. Här hittar du otaliga caféer, krogar, restauranger… listan kan göras lång. Önskar du kolla läget på staun, har du hittat rätt. Önskar du däremot beundra vacker arkitektur, bege dig till den parallella Jūrasgatan strax norr om gågatan. Längs denna gata (vilken, förresten, går parallellt med stranden) hittar du en översikt över Jūrmalas olika byggstiler – såväl charmiga träbyggnader som pampiga klassicistiska residens och helt moderna anläggningar. Det kallas historia i ett nötskal!

Glad kvinna som shoppar
Shopping i Jūrmala

En sommarstad måste ha sina shoppingsställen, såklart! Ortens största galleria heter Liedags och är beläget i Jūrmalas västra del. På plats hittar du kläder, mat och t o m möbler. I utkanter av stan, nära Rigas flygplats, ligger Via Jūrmala Outlet Village – ett köpcentrum som påminner om en småstad från Medelhavet med sådana märken som Balenciaga, Adidas, Bottega Veneta, Burberry, Calvin Klein, Jimmy Choo eller Lacoste till outlet-priser! Är du däremot intresserat i ett besök på en marknadsplats, får du bege dig till Līgo Bazārs. Ett grönsakstorg, kötthandel, osttillverkare, honung från biodlare… Allt under samma tak!

Vita dynan

Nästan precis på gränsen mellan Jūrmala och Rīga, ett stenkast frän platsen där flödar Lielupe och Buļļupe träffas, finns ett av Jūrmalas mest natursköna punkter: den s.k. vita dynan. På 1700-talet den mäktiga naturen formade ett sandstup på 15-17 meter. Det är lättast att ta sig dit med en båt från Jūrmala – väl framme i stan hittar du båtar som kan ta dig dit. Unna dig en naturnära upplevelse – direkt från kurorten!

Historiska segelbåten ”Lībava”

Detta iögonenfallande fartyg, en kopia av ett 1600-tals skepp, brukar vistas i Jūrmala på somrarna.  På båten kan upp till 40 personer vistas samtidigt och det är inte ovanligt att besättningen uppträdet i historiska dräkter. Ta en tur längs floden Lielupe och igenom Jūrmala! Vem vet, kanske avslutas resan med ett kanonskott?