Res med färja – Litauen väntar!

Utforska ett annorlunda landskap i Litauen!

 

Litauen må vara litet i storlek, men det betyder bara att det är en liten pärla. Det finns fortfarande mycket att se och göra och landet är mycket gästvänligt – precis vad du behöver efter upplevelserika dagar på slätter och i skogar, på sjöar och i landskap. Liksom Lettland har Litauen några egna vita sandstränder som är populära på sommaren. Men ett geografiskt särdrag är Kuriska näset, som är unikt för Litauen och som endast delas med Kaliningrad Oblast...

 

Den nordligaste halvan av det storslagna Kuriska näset ligger tekniskt sett i Litauen men har inte anslutning via land, så för att besöka det måste du ta en snabb färja från Klaipėda till Smiltyne. Vi rekommenderar att du tar med bilen på färjan för att kunna se så mycket som möjligt av den 100 km långa halvön – eller så kan du hyra en cykel i Nida när du kommer dit. I Nida ligger Parnidis-dyn, som du kan klättra upp på för att få en fantastisk utsikt. Näset är ett av UNESCO:s världsarv på grund av sitt unika ekosystem och sin otroliga naturskönhet.

 

I Nida ligger också Thomas Mann Cultural Centre, Litauens mest besökta museum. Det är ett minnesmärke över den berömda tyska författaren och ett forum för kulturella och vetenskapliga möten som främjar goda grannförhållanden, humanism och kosmopolitism.

 

Klaipeda är en hamnstad och dess gamla stad är pittoreskt fylld av träbyggnader i tysk stil från 1700-talet och den neoklassiska Dramatiska teatern, som håller konserter under hela året. Det kullerstensbelagda Teatertorget är perfekt för att titta på folk, eftersom det är där folkmassorna samlas för att njuta av en fin dag i staden. IKlaipeda finns också det populära litauiska havsmuseet, det enda i sitt slag i Baltikum, där du hittar mer än 100 000 djur samt föremål och utställningar – bland annat pingviner och ett delfinarium.

 

Litauens huvudstad Vilnius, ligger inbäddad i sydost. Det är den största gamla barockstaden i Östeuropa och har allt du behöver för en bekväm vistelse när du reser till denna historiska stad med sin unika moderna atmosfär.

 

En bit västerut, nästan mitt i Litauen, ligger staden Kaunas – Europeisk kulturhuvudstad 2022. Det är en spännande tid för staden med en massiv 52-veckors kulturkalender med kulturevenemang utformad för att markera början på en ny kreativ epok. Om det någonsin funnits en bra tid att upptäcka Kaunas, så är det nu!

 

Litauen är också populärt bland matintresserade som kommer hit för det unika utbudet av smaker som finns på menyn. Kepta Duona är friterade brödpinnar – gjorda av det berömda rågbrödet förstås – och är ett utmärkt tilltugg i baren. Cepelinai är köttfyllda potatisdumplings – perfekt tröstmat – och vi kan också rekommendera Kibinai, ett utmärkt bakverk att ha som mellanmål, och som du kan få från en gatukärra eller ett bageri. För ostälskare är Litauen något av ett paradis – passar perfekt i kombination med den lokala honungen. Eller om du är sötsugen måste du prova Sakotis, en traditionell polsk-litauisk kaka som bakas i lager över ett spett.

Utforska ett annorlunda landskap i Litauen!

 

Litauen må vara litet i storlek, men det betyder bara att det är en liten pärla. Det finns fortfarande mycket att se och göra och landet är mycket gästvänligt – precis vad du...

Läs mer Läs mindre

Välj rutt...

Njut av en resa till Litauen

Från 808 kr enkel resa, bil, förare och plats

Hamnar

Map showing the routes to and from Latvia
Map showing the routes to and from Latvia

Ventspils hamn ligger mindre än en kilometer från stadens centrum i den gamla delen av staden vid floden Venta. Hamnen nås enkelt med bil på E22-motorvägen och intercitybussar går till Ventspils busstation, som ligger bara 7 minuters promenad från hamnen.

Hamnen i Liepāja nås enkelt via A9 från öster eller A11 från södra Lettland och är mindre än 30 minuters promenad från Liepājas järnvägsstation.

Valda destinationer

Välj rutt...

Njut av en resa till Litauen

Från 808 kr enkel resa, bil, förare och plats

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.