Stavanger

Där det gamla möter det nya

 

Med sina färgglada gator längs vattnet och fridfulla vandringsleder längs kusten är Stavanger helt enkelt oförglömligt. Stavanger, som ligger på en vacker halvö omgiven av Nordsjön, är kanske inte lika välkänt som Oslo, men Norges fjärde största stad är väl värd sin plats i dina resplaner.

 

Utforska Stavanger till fots för att uppleva stadens skönhet och historia på nära håll. Förundras över den gotiska Stavanger Domkyrka – Norges äldsta – och strosa genom Gamle Stavanger, stans äldsta delar där det finns 173 trähus från 1700-talet.

 

Och missa inte livliga Øvre Holmegate, som lokalborna kallar för ”Fargegata” (Färggatan). Denna gågata sjuder av aktivitet med alla sina små udda butiker och byggnader i glada färger. Här finns fullt av caféer och restauranger som serverar god mat och kanske de färskaste skaldjur du nånsin ätit.

 

Ta reda på mer om områdets industrihistoria på Norske Hermetikkmuseum eller Norsk Oljemuseum. Eller res ännu längre tillbaka i tiden på Arkeologisk museum som innehåller reliker ända från förhistorisk tid. Vill du ha lite folkhistoria kan du besöka monumentet Sverd i fjell där kung Harald Hårfager kämpade för att göra Norge till ett enat kungarike år 872.

 

Norge är känt för sin vackra natur, och Stavanger med omgivningar lever verkligen upp till det löftet. Lysefjorden är en 40 kilometer lång fjord som gör det möjligt att uppleva spännande äventyr med majestätiska berg och fantastiska utsiktsplatser. Ta en promenad längs bron eller luta dig tillbaka och koppla av på en lugn båttur där du kan njuta av utsikten över vattenfallen och (förhoppningsvis!) se massor av havsliv.

 

Bland områdets många naturliga underverk finns mäktiga Preikestolen (Predikstolen). Filmälskare minns säkert den nervkittlande scenen i Mission Impossible – Fallout som spelades in på denna klippa som sticker ut 604 meter över Lysefjorden. Att ta sig till toppen kräver bara en måttligt krävande vandring. Och vill du ha ännu mer spänning finns alltid stenbumlingen Kjerag som sitter inkilad mellan två berg, där du kan kika ut från svindlande 1 000 meter över Lysefjorden. 
 

Vill du hellre slappna av lite? Solastranden är en av de mest populära i området, och dess gyllene sand och svala vatten är perfekt för den som älskar vind- och vattensport och spektakulära solnedgångar. Andra stränder att utforska är Jærstrendene, ett milslångt norskt paradis med en kombination av sand- och stenstränder och en klippig moränkust. 
 

Packa bilen och res till Stavanger för en resa full av nya äventyr. Det är en plats som säkert kommer finnas i dina drömmar i åratal framöver.  

Där det gamla möter det nya

 

Med sina färgglada gator längs vattnet och fridfulla vandringsleder längs kusten är Stavanger helt enkelt oförglömligt. Stavanger, som ligger på en vacker halvö omgiven av Nordsjön, är kanske inte lika välkänt som Oslo...

Läs mer Läs mindre

Res via Göteborg, Halmstad, Trelleborg, Karlskrona och Nynäshamn

Besök Stavanger

Från 748 kr enkel väg, bil och förare

Bild på boendet

Comfort Hotel Square

Bild på boendet

Thon Hotel Maritim

Bild på boendet

Scandic Royal Stavanger

Bild på boendet

Scandic Stavanger Park

Bild på boendet

Thon Partner Stavanger Forum Hotel

Bild på boendet

St Svithun Hotel

Bild på boendet

Hotel Victoria

Bild på boendet

Clarion Hotel Stavanger

Bild på boendet

Frogner House - Lagårdsveien 115

Bild på boendet

Frogner House - Langgata 4

Bild på boendet

Villa Eckhoff

Res via Göteborg, Halmstad, Trelleborg, Karlskrona och Nynäshamn

Besök Stavanger

Från 748 kr enkel väg, bil och förare

Upptäck fler destinationer

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.