Sök pris & boka

Kultur & historia i Gdansk

Gdansk erbjuder mängder av spännande kultur och historia!

I Gdansk finns flera historiska platser och kända byggnader att besöka. Det finns även ett stort utbud av museum där du kan lära dig allt om stadens historia.


mariakyrkan-gdansk
Mariakyrkan

Världens största tegelkyrka byggdes 1342-1502. Under andra världskriget skadades kyrkan allvarligt vilket resulterade i att de ursprungliga freskomålningarna efter detta har vitkalkats. Det är helt klart värt mödan att gå upp de 407 trappstegen, för att få skåda hela Gamla Stan, och mycket mer. 

 

bazylikamariacka.pl »

Mariaporten
Mariaporten

Vid gatan Mariacka ligger porten till Mariakyrkan (världens största tegelkyrka), därav portens namn. Denna vackra port är väl värt ett besök när du befinner dig i Gdansk! Den byggdes om mellan 1958 och 1961 och har även renoverats ytterligare efter detta. De två lejon som håller Gdańsk-vapnet placerades ut 2006.

Kranen i Gdansk
Kranen

Kranen representerar det lilla som finns kvar av Gdansk stora handelsår. Den nuvarande strukturen skapades 1442–1444 och användes då för att överföra gods och för att sätta upp master på fartyg. Kranen fungerande fram till mitten av 1800-talet men stora delar totalförstördes under andra världskriget.

Fontän i Gdansk
Long Market & The Neptune Fountain

Mitt på den vackra paradgatan mitt i Gamla Stan finns Neptun-fontänen som är en bronsstaty av den romerska havsguden Neptun. Statyn byggdes 1617 och omvandlades sedan till en fontån 1633. Staketet runt fontänen placerades ut först året efter.

Bärnstensmuseet

Här i ett medeltida försvarstorn (fängelsetornet) presenteras bärnstenens och bärnstenskonstens historia fram till i dag. Se den intressanta utställningen om rå bärnsten, fossiler i bärnsten och bärnstenens föremål från stenåldern till 2000-talet.

 

muzeumgdansk.pl »

Ett fartyg vid Gdansk
Sjöfartsmuseet

Det intressanta Nationella Sjöfartsmuseet består av fyra olika museum. Efter andra världskriget byggdes kranen nere i Gdansk hamn om och donerades därefter till Sjöfartsmuseet som det fortfarande är en del av idag.

 

en.nmm.pl »

gdansk-radhus
Gdansk historiska museum

Om du vill lära dig mer om Gdansk spännande historia ligger detta museum i rådhuset på Dlugagatan 47. Byggnaden byggdes redan på 1300-talet. På översta våningen kan besökare få en inblick i hur livet såg ut för invånarna i Gdansk innan andra världskriget bröt ut.

 

muzeumgdansk.pl »

World War 2 Museeum
The Museum of Second World War

Andra världskriget var den mest globala och dödligaste konflikten i mänsklig historia och kriget startade i Danzig, Gdańsk. Detta museum skildrar krigets första attacken och dess utveckling. Museet ger en otroligt viktig inblick i historien och är ett intressant besök som man inte får missa i Gdansk.

 

muzeum1939.pl/en »

Gdansk
Tv-serien The Witcher bygger på polska böcker

Den oerhört framgångsrika Netflixserien The Witcher baseras på böcker som alla är polska verk. Böckerna är skrivna av förtfattaren Andrzej Sapkowski. Förutom populära böcker finns det även datorspel som är baserat på handlingen som sedan blev tv-serie. Många av de händelser som visas i serien är inspirerade av Gdansk historia.

 

czarna-perla-gdynia
Czarna Perła

Den kungliga Hansastaden betraktas som en symbolisk plats där andra världskriget bröt ut och nedgången av kommunismen i centrala Europa började. I hamnen kan man åka på stadskryssningar i historisk anda med bland annat piratskeppet Czarna Perła – Black Pearl. Ombord på fartygen finns det guider som på polska, tyska och engelska berättar om stadens historia, dess hamn och skeppsvarvet. Turen går från Gdansk till Westerplatte och tillbaka igen.

 

perlalew.pl/ »

European Solidaity Center
European Solidaity Center

Europeiska solidaritetscentret öppnades 30 augusti 2014 vid 34-årsjubileet för undertecknandet av augustiöverenskommelserna. Missa inte att ta del av denna viktiga del av historien i Gdansk! Byggnaden har hela fem våningar och i väggarna syns sprickor och detaljer täckt av rostfärgad plåt som påminner om ett fartygsskrov.

 

ecs.gda.pl »

solidarietetsplatsen
Roads to freedom

Roads to freedom är utställningen som med modern teknik och på spännande sätt visar de förändringar som startade i Polen och hela östblocket i och med strejken på Leninvarvet i Gdansk 1980. 

 

Läs mer om utställningen