Göteborgs 400-årsjubileumsutställningar

Fira Göteborgs 400-årsjubileum!

Planera att ha en rolig sommar när Sveriges näst största stad fyller år

 

Bättre sent än aldrig, som man brukar säga. Efter två års fördröjning firar nu Göteborg sitt 400-årsjubileum 2023. Inför detta stora evenemang planerar stan en hel sommar med konserter, utställningar, festivaler, fester och mycket mer – det här vill du absolut inte missa!

 

Res med oss via färja från Kiel eller Fredrikshamn så anländer du mitt i stan. Vår bekvämt belägna terminal innebär att du kan kliva eller köra av vår färja och slungas rakt in i kalasets epicentrum. 

 

Festligheterna äger rum från den 2 juni till den 3 september 2023.  Sommaren är den ultimata årstiden när du vill uppleva Göteborgs unika konst och kultur, enastående mat, vackra uteplatser och trevliga kvarter. Nu när jubileumsevenemangen bidrar med extra spänning är detta ett perfekt tillfälle att förälska sig i Sveriges näst största stad. 

 

Klicka här för att få en fullständig lista över jubileumsevenemang, och läs nedan för mer information om några av höjdpunkterna i detta efterlängtade födelsedagsfirande.

Göteborgs 400-årsjubileumsutställningar

Datum: Olika datum till och med den 31 december 2023

 

Under hela Göteborgs jubileumsår kommer konst och historia att vara i fokus. Utställningar som uppmärksammar fyra århundraden av Göteborgs kultur visas på stadens museer, gallerier, offentliga platser och arenor. Några höjdpunkter är bland annat Göteborgs Stadsmuseums ”400 år av historia” och ”The Thing About Göteborg”, en undersökning av de mest älskade (och mest hatade) föremålen på museet, ”A Genuis Mind”, som är en hyllning till gatukonstikonen Banksy i Eriksbergshallen och mycket mer. Många utställningar visas året ut. En fullständig kalender med alla utställningar finns tillgänglig här.

Göteborgs museum. Utforska förhistorisk tid, livet på 1800-talet, utvecklingen av det moderna industriella Göteborg och det enda utställda vikingaskeppet i Sverige – Äskekärrsskeppet.
Göteborgs jubileumsfirande

Datum: 2–3 juni 2023

 

Jubileumsfirandet startar storslaget på Göteborgs Jubileumsfirande, en gratis musikkulturfestival för alla åldrar i stadens snabbt växande område Frihamnen. Här spelar en mängd olika artister som tilltalar alla smaker, inklusive Göteborgs Symfoniorkester, den lokala indierocktrubaduren Jens Lekman, popstjärnan Sarah Klang, electronica-duon Hooja och många fler. Dessutom kommer evenemanget att bjuda på besök från den svenska kungafamiljen, god mat, dans och mycket mer. Detta är ett födelsedagsfirande som du absolut inte får missa.

Göteborgs jubileumsfirande
Eriksbergs Kulturhamnsfestival

Datum: 26–27 augusti 2023

 

Den moderna vattennära stadsdelen Eriksberg har förändrats och utvecklats de senaste åren – men den har inte övergivit sin rika sjöfartshistoria. Eriksbergs Kulturhamnsfestival är ett marint fest- och seglingsevenemang där hamnen fylls av fartyg och kajen kommer till liv med aktivitet och musik. Det är ett bra val när du vill lära känna en av stadens livligaste knutpunkter för mat, kultur och nöjen. 

Eriksbergs Kulturhamnsfestival
Göteborgs Kulturkalas

Datum: 1–3 september 2023

 

I slutet av varje sommar förvandlar Göteborgs Kulturkalas stadens torg och gator till en gigantisk fest som hyllar allt som rör kultur. Alla slags uppträdanden – livemusik, dans, film, gatukonst, hantverk, komedi, poesi och mycket mer – står i fokus under det detta kostnadsfria evenemang. I år hålls festivalen i samband med Göteborgs 400-årsjubileum och förväntas locka närmare 700 000 deltagare till huvudfestivalen och dess olika evenemang i hela regionen. 

Göteborgs Kulturkalas
Göteborgs jubileumsparad

Datum: 2 september 2023

 

Vad är en födelsedag utan en parad? Göteborgsjubileets sista helg drar igång med stil med Jubileumsparaden. Paraden slingrar sig genom stadskärnan från Gustafs Adolfs Torg och Götaplatsen, där man bjuder på dans, musik, flöten med mera till minne av stadens långa, vackra historia.

Jubileumsparaden
Göteborgsvarvet

Datum: 3 september 2023

 

Under halvmaratonloppet Göteborgsvarvet, som är ett av Skandinaviens favoritlopp för löpare, har deltagarna en chans att uppleva hela stan på marknivå när tiotusentals löpare rusar förbi stadens många landmärken och kanaler på båda sidor om älven. Eftersom 2023 års lopp sammanfaller med Göteborgs jubileumsfirande kommer årets evenemang säkert att bli något alldeles extra för både deltagare och åskådare.

Göteborgsvarvet
TAGGAR
  • Gothenburg

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.