Göteborg

Sveriges näst största stad, Göteborg, är en juvel på landets västkust. Dess kombination av historisk arkitektur, slingrande kanaler, fantastisk natur och modern stil gör att den saknar motstycke någon annanstans i Skandinavien.

 

Inte undra på att Göteborg tilltalar så många olika besökare. Friluftsentusiaster flockas för att utforska de vidsträckta naturområdena och den karga kustlinjen. Matälskare vallfärdar för att smaka av de dolda kulinariska pärlorna. Kulturfantaster botaniserar bland stadens otaliga museer, teatrar och gallerier. Och alla som vill släppa loss kan besöka någon av stans många fantastiska barer, arenor och klubbar.

 

Denna vänliga metropol balanserar raffinerad historia och särpräglade moderna känslor till en helt unik urban upplevelse. Här är några av de bästa sakerna du kan göra i Göteborg.

 

Utforska Göteborg

 

Göteborg grundades 1621 och har, trots att staden har expanderat till närmare 600 000 invånare, inte förlorat sin karaktär. Staden är delad i två av Göta älv, och kännetecknas av vackra trädgårdar där forntida arkitektur och industriella reliker samexisterar som offentlig konst.

 

Med sina historiska kanaler och slingrande gågator är Göteborg extremt lätt att navigera, oavsett om du väljer att göra det till fots, på cykel eller med kollektivtrafik. Du kommer snart bli varse att varje område har sin egen unika charm. Ena stunden promenerar du bland designbutikerna längs den berömda Avenyn. I nästa ögonblick är du mitt i konstdistriktet och tittar på den ikoniska Poseidon-fontänen eller vandrar på Göteborgs universitets vackra campusområde.

 

Besökare skyndar sig till historiska Haga, stadsdelen vars kullerstensgator kantas av gemytliga kaféer och charmiga butiker. Stadskärnans Magasinsgatan är ett livligt promenadstråk känt för shopping, restauranger, nattliv och mycket annat. Ultrahippa Majorna kallas ofta Göteborgs Brooklyn tack vare sina trendiga barer, kaféer, mötesplatser och butiker, medan en snabb spårvagnsresa till Saltholmen vittnar om ett mer avslappnat kustliv vid vattnet. Varje stadsdel har sin egen unika karaktär, och det är ett rent nöje att få bekanta sig med dem.

 

Upplev Göteborgs natur

 

Göteborgs balans mellan urban livsstil och natur har gett staden sitt rykte som ett av Europas grönaste storstadsområden. Inom stadens gränser finns stränder, sjöar, skogar och våtmarker. Det är den idealiska platsen när du vill ge dig ut i naturen samtidigt som du njuter av maten, kulturen och aktiviteterna i en storstad.

 

Stadens stolthet bland alla dess parker är tvivelsutan Slottsskogen. Det är ett 156 hektar stort grönområde med ett stort nätverk av stigar, lekplatser, en djurpark med gratis inträde och mycket mer mitt i stadens centrum. I parken arrangerar man om somrarna även festivalen Way Out West, som förvandlar Slottsskogen till en av Europas främsta musikdestinationer.

 

I stan ligger också Göteborgs botaniska trädgård och Trädgårdsföreningen, som båda erbjuder enastående blomsterlandskap. Om du vill ge dig iväg till stranden ligger ställen som Fiskebäcksbadet, Billdalsbadet och Saltholmen bara en spårvagnstur bort.

 

Ingen resa till Göteborg är komplett utan ett besök i skärgården. Bland de fler än 20 öarna – varav några endast nås med färja – kan du uppleva fantastiska stränder, charmiga byar och vidsträckta naturreservat. Oavsett om du är här för en båttur, dyka, vandra, sola, upptäcka vilda djur eller bara njuta av den friska luften, är skärgården en oförglömlig upplevelse.

 

Rafflande upplevelser och otroliga museer

 

Berg- och dalbanor och ett gigantiskt, upplyst hjul är en berömd syn när man blickar ut över Göteborgs stadssilhuett. De tillhör Liseberg, Skandinaviens största nöjespark och en välkänd göteborgsk upplevelse. Parken är ett måste för alla familjer tack vare sin blandning av åkattraktioner, konserter, spel och lekar. Besök parken på sommaren, eller se den förvandlas till en kuslig spökzon under Halloween eller ett vinterland under juletid.

 

Göteborg är också en av Skandinaviens främsta knutpunkter för konst, kultur, historia och vetenskap. Göteborgs konstmuseum har en av norra Europas bästa samlingar av modern och klassisk konst. Fira stans industriella historia på Volvo Museum eller sjöfartsmuseet Maritiman som ligger vid vattnet. Du kan också umgås med aporna på Universeum, som är ett familjefokuserat vetenskapscenter med flera våningar inomhusregnskog, akvarium och andra interaktiva utställningar.

 

Upptäck Göteborgs gastronomiska mångfald

 

Göteborg är en av Europas dolda kulinariska pärlor. Stan är späckad med mysiga kaféer, fina matupplevelser, internationella smaker, vidunderlig gatumat samt färsk fisk och skaldjur. Stadsdelar som Linné, Eriksberg, Masthugget och Majorna erbjuder en mängd olika matupplevelser för alla gommar. Och i mathallar som den historiska Stora Saluhallen och hippa Lindholmen Street Food Market har du många chanser att prova på den kulinariska mångfalden under ett och samma tak.

 

När du är i Göteborg bör du absolut avsätta tid för en fika: en traditionell paus med kaffe och något sött som kan avnjutas på kaféer i hela stan (staden Alingsås, som ligger en kort tågresa bort, säger sig ha uppfunnit traditionen). Eftersom du befinner dig så nära havet ska du självklart passa på att prova traditionella skandinaviska skaldjursrätter på restauranger som Sjöbaren eller Fiskekrogen.

 

En port till Skandinavien

 

Göteborg är inte bara en fantastisk plats när du vill ta en lång eller kort semester i stan. Detta är porten till ett större skandinaviskt äventyr. Ta med bilen ombord och njut av friheten att utforska Sverige och dess horisont i din egen takt. Kryssa upp och ner längs med kusten så får du uppleva gästvänliga städer och underbara stränder. Rör dig inåt landet för att betrakta de djupa skogarna och de 100 000 sjöarna. Eller fortsätt norrut: Norge ligger bara tre timmars bilfärd bort, om du vill tänja på gränserna för din upptäcktsfärd.

 

Se bara till att planera in lite extra tid i Göteborg innan du lämnar Sverige. Det är en stad som är lätt att älska, och en plats du kommer att vilja återvända till – om och om igen.

Sveriges näst största stad, Göteborg, är en juvel på landets västkust. Dess kombination av historisk arkitektur, slingrande kanaler, fantastisk natur och modern stil gör att den saknar motstycke någon annanstans i Skandinavien.

 

Inte undra på att Göteborg tilltalar...

Läs mer Läs mindre

Välj din rutt …

Njut av en resa till Göteborg

Från 848 kr enkel väg, bil och förare

Bild på boendet

Scandic Europa

Bild på boendet

Scandic Hotel Crown

Bild på boendet

Clarion Hotel Post, Gothenburg

Bild på boendet

First Hotel G

Bild på boendet

Comfort Hotel Göteborg

Bild på boendet

Hotell Heden

Bild på boendet

Quality Hotel 11

Bild på boendet

Hotel Riverton

Bild på boendet

Gothia Towers & Upper House

Bild på boendet

Hotel Pigalle

Bild på boendet

Radisson Blu Scandinavia

Bild på boendet

Barken Viking by Dialog Hotels

Bild på boendet

Comfort Hotel Panorama

Bild på boendet

Sure Hotel by Best Western Center

Bild på boendet

Clarion Collection Hotel Mektagonen

Bild på boendet

Elite Plaza Hotel Göteborg

Bild på boendet

Elite Park Avenue Hotel

Bild på boendet

Comfort Hotel City

Bild på boendet

Hotel Vanilla

Bild på boendet

Hotel Royal

Välj din rutt …

Njut av en resa till Göteborg

Från 848 kr enkel väg, bil och förare

Upptäck fler destinationer

 • Stockholm

  Ibland kallas Stockholm för ”Nordens Venedig” och det är inte konstigt – staden är fantastisk och erbjuder massor att upptäcka.

 • Malmö

  En kuststad med havskänsla, museer att utforska, eklektisk shopping och ett levande kulturliv.

 • Sälen

  Sälen är ett skidparadis och ett fantastiskt resmål året runt med vackra landskap, sjöar och vandringsleder.

 • Åre

  Åre är känt för sina fantastiska skidbackar, shopping, restauranger och barer och har en riktig storstadskänsla.

 • Småland

  Du som cyklar, vandrar, paddlar kanot eller fiskar kommer att förälska dig i Smålands natur. Det är ”Sverige på riktigt”.

 • Halland

  Vackra Halland på Sveriges västkust har en rik matkultur, fantastiska landskap och ännu bättre golf!

 • Kalmar

  Res genom tiden i denna vackra historiska stad.  Utforska dess slott, kullerstensgator och pittoreska gamla stadsdel. 

 • Öland

  Sveriges sommarparadis! Ett resmål som skiljer sig från mängden, helt naturligt och unikt vackert.

 • Glasriket

  Det finns så mycket att se i Sveriges glasrike! Här finns Kosta Boda, naturreservat, lugna sjöar och skogar. 

 • Skåne

  Litet landskap med stor charm. Skåne är ett paradis för vandrare, friluftare och naturälskare.

 • Värmland

  Om du älskar spännande friluftsäventyr eller lugnet i naturen kommer du att hitta det du söker i Värmland!

 • Dalsland

  ”Sveriges sjödistrikt” är perfekt för naturälskare med sina hisnande vackra landskap och en avslappnad atmosfär.

 • Västervik

  Sveriges bästa sommarstad, full av sevärdheter, god mat och kultur, är en speciell plats att besöka.

 • Höga kusten

  Förälska dig i naturen när du besöker Höga kusten, och upplev det bästa av Sveriges friluftsliv och rustika charm. 

 • Karlskrona

  Upptäck mängder av historia och skärgårdens vackra natur. 

 • Idre Fjäll

  Fantastiska Idre Fjäll med sina vackra landskap, fantastiska skidspår och vandringsleder är ett perfekt resmål året runt.

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.