Glasriket

Det finns så mycket att se i Sveriges glasrike!

 

Glasriket sträcker sig genom Småland mellan städerna Växjö i väst till Kalmar i öst. I slutet av 1800-talet hade den här regionen inte mindre än 77 glasfabriker – vilket är en del av förklaringen till att det är en av områdets främsta turistattraktioner och lockar en miljon besökare som reser till Glasriket varje år.

 

När Alexander Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holstein, två utländska officerare i Karl XII:s armé, grundade sitt glasbruk 1742 hade de ingen aning om vad de startade. Nästan 400 år senare är området inte bara hem till mer än ett dussin glasbruk och ateljéer, deras fabrik är fortfarande Sveriges äldsta. Staden har också fått sitt namn i deras ära. Res till Kosta Boda för att se ugnarna som har tänts ända sedan 1700-talet och besök de varma hyttorna där designers arbetar nära hantverkare – ta en guidad tur för att få en verklig inblick i denna urgamla process eller besök Glascentret för att blåsa glas själv.

 

Den pittoreska staden Kosta är en av flera små orter som utgör Glasriket, och här hittar du även Kosta Art Gallery, ett konsthotell och en safaripark (årets turistföretag i Kronoberg 2021). Du kan köra genom denna 200 hektar stora park i urskogen och ha roligt medan du spanar efter bison, vildsvin, mufflonfår, kronhjort, dovhjort och älg. De strövar fritt i sin naturliga svenska livsmiljö, och parken strävar efter cirkulär hållbarhet, så detta är ansvarsfull turism när den är som bäst.

 

Och naturligtvis är skogen en av regionens mest spektakulära naturtillgångar. Använd de små orterna som är utspridda runt om i regionen som din bas till att upptäcka Småland – det är så svenskt som det kan bli. Det finns hundratals naturreservat och tusentals sjöar och åar att utforska i de mytomspunna skogarna. Här är vandrare i sitt esse, med stigar som utmanar varje aptit eller ambition. Hundratals kilometer av markerade stigar kommer att ta dig genom gamla skogar och förbi lugna sjöar. Regionen är också känd för sina fiskeplatser och är under vintern populär för skidåkning och slalom.

 

Om du verkligen vill uppleva naturen på riktigt är Sverige ett av de bästa länderna i världen för att campa ute i det fria. Enligt våra lagar kan du sätta upp ditt tält på all mark som inte är nära ett hus eller odlas – ett av de stora glädjeämnena med att semestra här som ger dig stor frihet att utforska. Du kan också leta efter din egen mat genom att plocka blommor, svampar och bär. Småland är känt som ”det ätbara landet”, och lokala menyer är ofta inspirerade av ekologisk mat. Du kan hitta den själv, laga mat utomhus eller prova den på en lokal restaurang. Rustika bord är ett vanliga inslag på natursköna platser i området, och du kan boka en matupplevelse utomhus som är helt unik.

 

Du kommer också märka att städerna Emmaboda, Lessebo och Nybro – som är känd som landskapets huvudstad – och Uppvidinge alla präglas av traditionell svensk gästfrihet. Om du får möjligheten ska du besöka en Hyttsill-fest där du kan njuta av lokala delikatesser och traditionell underhållning med glasblåsning på mästarnivå. Hyttsill serveras med krispig bacon, rökt fläskkorv och lingonsylt. Mums!

Det finns så mycket att se i Sveriges glasrike!

 

Glasriket sträcker sig genom Småland mellan städerna Växjö i väst till Kalmar i öst. I slutet av 1800-talet hade den här regionen inte mindre än 77 glasfabriker – vilket är...

Läs mer Läs mindre

Välj rutt...

Njut av en resa till Glasriket

Från 999 kr enkel väg, bil och förare

Välj rutt...

Njut av en resa till Glasriket

Från 999 kr enkel väg, bil och förare

Upptäck fler destinationer

 • Stockholm

  Ibland kallas Stockholm för ”Nordens Venedig” och det är inte konstigt – staden är fantastisk och erbjuder massor att upptäcka.

 • Malmö

  En kuststad med havskänsla, museer att utforska, eklektisk shopping och ett levande kulturliv.

 • Sälen

  Sälen är ett skidparadis och ett fantastiskt resmål året runt med vackra landskap, sjöar och vandringsleder.

 • Åre

  Åre är känt för sina fantastiska skidbackar, shopping, restauranger och barer och har en riktig storstadskänsla.

 • Småland

  Du som cyklar, vandrar, paddlar kanot eller fiskar kommer att förälska dig i Smålands natur. Det är ”Sverige på riktigt”.

 • Halland

  Vackra Halland på Sveriges västkust har en rik matkultur, fantastiska landskap och ännu bättre golf!

 • Kalmar

  Res genom tiden i denna vackra historiska stad.  Utforska dess slott, kullerstensgator och pittoreska gamla stadsdel. 

 • Öland

  Sveriges sommarparadis! Ett resmål som skiljer sig från mängden, helt naturligt och unikt vackert.

 • Skåne

  Litet landskap med stor charm. Skåne är ett paradis för vandrare, friluftare och naturälskare.

 • Värmland

  Om du älskar spännande friluftsäventyr eller lugnet i naturen kommer du att hitta det du söker i Värmland!

 • Dalsland

  ”Sveriges sjödistrikt” är perfekt för naturälskare med sina hisnande vackra landskap och en avslappnad atmosfär.

 • Västervik

  Sveriges bästa sommarstad, full av sevärdheter, god mat och kultur, är en speciell plats att besöka.

 • Höga kusten

  Förälska dig i naturen när du besöker Höga kusten, och upplev det bästa av Sveriges friluftsliv och rustika charm. 

 • Göteborg

  Ett äventyr väntar på dig i Göteborg – en stad känd för sina kanaler, lummiga boulevarder, kaféer och fantastiska shopping!

 • Karlskrona

  Upptäck mängder av historia och skärgårdens vackra natur. 

 • Idre Fjäll

  Fantastiska Idre Fjäll med sina vackra landskap, fantastiska skidspår och vandringsleder är ett perfekt resmål året runt.

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.