Kalmar

Utforska Kalmar – en av våra absoluta favoriter!

 

En vacker historisk stad med massor av kustcharm. Du reser inte bara till Kalmar: du reser också genom tiden när du kommer hit. Arkitekturen och den gamla staden blandas med moderna byggnader och nutida gästfrihet som ger dig det bästa av två världar – och det är till och med innan du vågar dig ut på miljontals år av historia till dinosauriernas tid!

 

Kalmar i Småland beskrivs som ”Sverige på riktigt” och passeras av många på vägen till Öland. Men den här staden har så mycket att erbjuda. Vi gillar den för den ligger lite utanför huvudturistvägen – här finns många landskap att utforska och all plats du behöver för att göra det på. 

 

Juvelen i Kalmars krona är dess slott. Det är som taget ur en sagobok, komplett med torn och vallar, vallgrav, vindbrygga och fängelsehåla. Gå över vindbryggan i trä och genom den välvda stentunneln, och du kommer att se att insidan är vackert inredd och möblerad. Utforska kungens kammare, drottningens svit och den Gyllene salen. Fråga din guide om de många spökena som sägs ströva omkring i salarna!  Här är man stolta över att ingenting har ändrats sedan 1592, så du kommer verkligen att få åka på en resa tillbaka i tiden.

 

I närheten av slottet hittar du Gamla stan, som berättar om Kalmars en gång mäktiga förflutna. Följ de kullerstensbelagda gatorna till den medeltida stadskärnan för att ta en kopp kaffe och njuta av atmosfären. Moderna butiker blandas med klassiska hus i trä och sten och bara några gator bort kan du doppa dina tår i Kalmarsund som skiljer Småland från Öland.

 

Om du reser till Öland kan du ta den 6 km långa bron med bil eller hoppa på en passagerarfärja till fots – båda är obeskrivligt vindpinade och natursköna rutter. Andra historiska höjdpunkter i Kalmar omfattar Castenska gården från 1600-talet och Kalmar domkyrka, eller så kan du utforska områdets historia på Kalmar läns museum, där du hittar delar av det skeppsbrutna regalskeppet Kronan, inklusive dess kanoner.

 

Stadens öar och halvöar sträcker sig ut i Östersjön och skapar perfekta förhållanden för vattensporter. Du kan hyra en SUP eller kajak och gå i din egen takt, ta en kurs eller njuta av en guidad tur. Och du är alltid nära stranden i Kalmar – även när du är i centrum!

 

Småland är känt för sina matproducenter och hantverkare. Bönder och mattillverkare fokuserar på smak och hållbarhet och mycket av deras produktion är avsedd för Kalmars många restauranger och kaféer. Allt går till svenska hemlagade rätter och läckra bakverk – så passa på att ta en god fika här.       

 

Om du fortfarande har gott om tid och vill resa tillbaka flera miljoner år i tiden kan du besöka Europas största dinosaurieutställning! Du kommer att stå ansikte mot ansikte med fler än två hundra av de största och mest fruktade varelserna som någonsin har levt. Lyckligtvis för dig är de i skelettform. Tyvärr finns det också ett femtiotal av den levande animatroniska sorten att brottas med. Du kan hamna öga mot öga med en T-Rex om du känner dig är tillräckligt modig…  

Utforska Kalmar – en av våra absoluta favoriter!

 

En vacker historisk stad med massor av kustcharm. Du reser inte bara till Kalmar: du reser också genom tiden när du kommer hit. Arkitekturen och den gamla staden blandas med moderna...

Läs mer Läs mindre

Välj rutt...

Njut av en resa till Kalmar

Från 999 kr enkel väg, bil och förare

Välj rutt...

Njut av en resa till Kalmar

Från 999 kr enkel väg, bil och förare

Upptäck fler destinationer

 • Stockholm

  Ibland kallas Stockholm för ”Nordens Venedig” och det är inte konstigt – staden är fantastisk och erbjuder massor att upptäcka.

 • Malmö

  En kuststad med havskänsla, museer att utforska, eklektisk shopping och ett levande kulturliv.

 • Sälen

  Sälen är ett skidparadis och ett fantastiskt resmål året runt med vackra landskap, sjöar och vandringsleder.

 • Åre

  Åre är känt för sina fantastiska skidbackar, shopping, restauranger och barer och har en riktig storstadskänsla.

 • Småland

  Du som cyklar, vandrar, paddlar kanot eller fiskar kommer att förälska dig i Smålands natur. Det är ”Sverige på riktigt”.

 • Halland

  Vackra Halland på Sveriges västkust har en rik matkultur, fantastiska landskap och ännu bättre golf!

 • Öland

  Sveriges sommarparadis! Ett resmål som skiljer sig från mängden, helt naturligt och unikt vackert.

 • Glasriket

  Det finns så mycket att se i Sveriges glasrike! Här finns Kosta Boda, naturreservat, lugna sjöar och skogar. 

 • Skåne

  Litet landskap med stor charm. Skåne är ett paradis för vandrare, friluftare och naturälskare.

 • Värmland

  Om du älskar spännande friluftsäventyr eller lugnet i naturen kommer du att hitta det du söker i Värmland!

 • Dalsland

  ”Sveriges sjödistrikt” är perfekt för naturälskare med sina hisnande vackra landskap och en avslappnad atmosfär.

 • Västervik

  Sveriges bästa sommarstad, full av sevärdheter, god mat och kultur, är en speciell plats att besöka.

 • Höga kusten

  Förälska dig i naturen när du besöker Höga kusten, och upplev det bästa av Sveriges friluftsliv och rustika charm. 

 • Göteborg

  Ett äventyr väntar på dig i Göteborg – en stad känd för sina kanaler, lummiga boulevarder, kaféer och fantastiska shopping!

 • Karlskrona

  Upptäck mängder av historia och skärgårdens vackra natur. 

 • Idre Fjäll

  Fantastiska Idre Fjäll med sina vackra landskap, fantastiska skidspår och vandringsleder är ett perfekt resmål året runt.

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.