Barn i en park

De bästa familjevänliga aktiviteterna i Göteborg

Göteborg är en fröjd för alla åldrar!

 

Det är bara i Skandinaviens näst största stad som en familj kan mingla med apor på ett vetenskapscenter, åka berg- och dalbana och köra en buss rakt ner i havet – allt innan lunch. Stan med sina vidöppna utomhusytor, dussintals lekplatser, gemytliga restauranger och oändliga platser att utforska gör Göteborg till en av de bästa familjedestinationerna i hela Europa om ni ska ut på storstadssemester.

 

Det är ett rent nöje för barn i alla åldrar – och även vuxna barn – att utforska denna välkomnande stad. Här är ett urval av några av de bästa familjeaktiviteterna, evenemangen och destinationerna i stan.

Utforska grönområdena i Slottsskogen

Det är ett rent nöje att utforska Slottsskogen, där vi har allt från den enorma lekplatsen Plikta till en gratis djurpark med älgar, pingviner och mycket annat. Det 137 hektar stora grönområdet är kronjuvelen i Göteborgs älskade parksystem och dessutom det perfekta sättet att njuta av naturen utan att lämna stan. I kombination med ett vackert nätverk av lättillgängliga skogsstigar finns här en häcklabyrint, flera lekplatser, en minigolfbana, picknickplatser, eldstäder, fantastisk panoramautsikt och naturligtvis flera kiosker som serverar varmkorv, glass och våfflor.

"Plikta" är en populär lekplats som ligger i Slottsskogen.
Upphovsrätt: Superstudio D&D/Göteborg & Co
Upplev spännande åkturer på Liseberg

Liseberg, som firar 100 år 2023, glädjer garanterat besökare i alla åldrar. Här i Skandinaviens största nöjespark finns skyhöga berg- och dalbanor, barnvänliga åkattraktioner, samt utmärkta matställen, spel i karnevalstil och konsertframträdanden. Oavsett om du är här för att få en adrenalinkick eller bara vill njuta av en show med parkens välkända kaniner i Kaninlandet är inget besök komplett utan en tur på Lisebergshjulet, som erbjuder en fantastisk utsikt över Göteborg. Som en bonus får parken en extra spöklik makeover till halloween och förvandlas sedan till en av Skandinaviens bästa julmarknader under vinterlovet. 

Färgglad entré till nöjesparken Liseberg i Göteborg
Upphovsrätt: Peter Kvarnström/Göteborg & Co
Utforska vildmarken på Universeum

En tropisk regnskog med en massa apor mitt i Skandinavien? Hajar och stingrockor som simmar omkring på de övre våningarna i en hög byggnad? Allt är möjligt på vetenskapsmuséet Universeum. Se när familjen umgås med vilda djur i den inomhusbaserade regnskogen med flera våningar och titta på de många tropiska fiskarna som simmar i akvariet. Du märker knappt hur mycket du lär dig! Detta vetenskapsmuseum i världsklass har också utställningar inom hälsa, rymdresor, teknik och mycket annat, vilket gör detta till en av de mest spännande och givande upplevelserna du kan ha i stan.

Gladlynt familj som tillbringar tid tillsammans nära Akvariet
Upplev förhistorisk tid på Göteborgs naturhistoriska museum

Göteborgs naturhistoriska museum, som är bekvämt beläget på en höjd ovanför Slottsskogen, har vackert bevarade djur som kartlägger 3,8 miljoner år av planetarisk utveckling. Här hittar du fossilerade dinosaurieskelett, uppstoppade fåglar och en massa annat från världens hav, savanner och berg. Här finns även en av Göteborgs mest berömda invånare: en 16 meter lång och helt bevarad valkalv. I direkt motsats till de myter som florerar har den inget kafé i magen. Dock har kopian på den närliggande Plikta-lekplatsen ett litet bord där du kan ta en snabb fika i dess buk. 

Glad mor och dotter som besöker utställningar med teman från tidigare århundraden på museum
Lär och lek på Alfons Åberg Kulturhus

Alfons Åbergs Kulturhus är ett interaktivt läro- och lekcenter, inspirerat av den älskade författaren Gunilla Bergströms mest kända skapelse. Precis som sin namne (känd som Alfie Adkins i vissa länder) fokuserar Kulturhuset på värderingar som vänlighet, glädje och nyfikenhet i ett interaktivt utrymme där lärande, berättande, framträdande och fantasi samexisterar. Kombinera ett besök med en promenad genom närliggande Trädgårdsföreningen (håll utkik efter den ”hemliga” lekplatsen i mitten) så kan du få två fantastiska kulturupplevelser i ett!

Alfons Åberg Kulturhus
Upphovsrätt: Superstudio D&D/Göteborg & Co
Gör hole-in-one

Göteborg är en stad full av parker, både stora som små – och över hela stan finns minigolfbanor dit du kan göra avstickare för en snabb runda golf och glass. Banor finns bland annat intill Hedens fotbollsplaner, nära den lilla sjön i Slottsskogen. 

Söt flicka i förskoleåldern som spelar minigolf med familjen. Uppspelt småbarn som har roligt med utomhusaktivitet. Sommarsport för barn och vuxna utomhus. Familjesemester eller resort
Hoppa ombord på Ocean Bus

Ocean Bus – som är målad så att den ser ut som en haj – passerar i likhet med de flesta rundturer Göteborgs mest kända områden och sevärdheter. Men precis när du tror att du är på en vanlig busstur kör Ocean Bus rakt ut i Göta älv. Plötsligt har din busstur blivit en båttur! Det är ett unikt sätt när du vill se stan från olika vinklar och förvandlar en vanlig rundtur till något alldeles extra. 

Barn i en buss
Ta en tur runt kanalerna med Paddan

Göteborg är känt för många saker, men är i synnerhet väldigt stolt över sina historiska kanaler och ”pappaskämt”. Dessa två företeelser kombineras på en tur med Paddan där en tur runt kanalerna och vattnet arrangeras av en reseledare med en förkärlek för ordlekar och skämt. En dag på vattnet är alltid en fröjd. Paddan är det perfekta sättet att få barnen att insupa lite kultur samtidigt som de har roligt och skrattar längs vägen. 

Vy över kanalen i centrala Göteborg, Sverige
Ut i skidbacken på Skidome

Vill du uppleva ett vinterlandskap året runt? På Skidome är det alltid vinter och snön ligger alltid körklar för skidåkare i alla åldrar. De välskötta spåren och små kullarna gör Skidome till en idealisk plats att svalka sig på under sommaren, eller undkomma regnet på under vintern. Här erbjuds en alpin upplevelse för alla. Skiduthyrning och lektioner finns tillgängliga, vilket innebär att du inte behöver ta med din egen utrustning när du vill uppleva denna unika attraktion.

Skidome i Göteborg
Upphovsrätt: Dino Soldin/Göteborg & Co
Fira Göteborgs 400-årsjubileum

Från den 2 till den 5 juni tar Göteborgs Jubileumsfirande över området kring Frihamnen. Här arrangeras livemusik, dans, utställningar och mycket mer. Det är bäddat för att bli ett av sommarens största familjeevenemang med föreställningar som sträcker sig från pop till klassiskt, ett besök av kungafamiljen och ett varierat utbud av läckerheter. Det bästa är att det är helt gratis och öppet för alla åldrar. Grattis Göteborg! 

 

Klicka här för en fullständig lista över familjevänliga evenemang som firar Göteborgs 400-årsjubileum.

Göteborgs 400-årsjubileum
Upphovsrätt: Happy Visuals/Göteborg & Co

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.