Ö, Göteborg

De bästa friluftsupplevelserna i Göteborg

Upptäck vad som gör Göteborg till en av Europas grönaste städer!

 

Göteborg kallas ofta för en av Europas grönaste städer, och det är lätt att förstå varför. Staden lever i harmoni med naturen, med allt från många parker med tät skog till kristallklara sjöar, naturreservat och stränder. Varje stadsdel och park lyfter fram Västsveriges unika skönhet.

 

Det är inte konstigt att Göteborg är ett dragplåster för både cyklister, vandrare, naturfotografer och båtälskare. Göteborg är det perfekta stället när du vill fördjupa dig i naturen, samtidigt som du njuter av maten, kulturen och de många aktiviteter en storstad kan erbjuda. Här följer några förslag på aktiviteter när du vill ut och njuta av Göteborg vid ditt nästa besök.

Utforska de fantastiska grönområdena i Slottsskogen

Slottsskogen är den perfekta platsen när du vill njuta av naturen utan att lämna stan. På 137 hektar breder ett stort nätverk av vandrings- och cykelleder, träningsområden och mycket mer ut sig. Det är en plats full av täta skogar och panoramautsikt som du kan utforska i många timmar. Besök älgar, pingviner, getter och ponnyhästar på djurparken med gratis inträde. Se barnen springa sig trötta på den enorma lekplatsen Plikta. Få fart på aptiten i olika kiosker som erbjuder allt från gourmetglass till nygräddade våfflor, eller grillade korvar över öppen eld. Detta är kronjuvelen bland Göteborgs parker och en viktig destination under alla årstider.

Valborg i Slottsskogen
Upphovsrätt: Happy Visuals/Göteborg & Co
Besök skärgårdens många öar

Ett besök i Göteborgs skärgård är en typisk svensk upplevelse. Bland de fler än 20 öarna ute till havs finns dussintals fantastiska stränder, charmiga samhällen som Styrsö och Hönö, vidsträckta naturreservat och mycket mer. Vissa områden är bilvänliga. Andra kan endast nås med färja. Oavsett om du vill åka båt, dyka, vandra, sola, upptäcka vilda djur eller bara promenera genom en till synes tidlös och magisk ö är skärgården ett absolut måste för alla som kommer till Göteborg. 

Ön Fotö i Göteborgs skärgård.
Upphovsrätt: Happy Visuals/Göteborg & Co
Vandra, cykla och simma runt Delsjön

Naturområdet Delsjön ligger en kort spårvagns- eller cykeltur från centrum, men så snart du sätter din fot i reservatet känns det som att du har färdats många år bakåt i tiden. Området är hisnande, med sina två sjöar (Stora och Lilla Delsjön) som omges av karga vandringsleder, fantastiska klippor och täta skogar. Men här finns förstås många roligheter att förlora sig i – den populära stranden är en av de livligaste platserna under de varma årstiderna, medan det rustika kaféet stoltserar med både gästvänliga getter och läckra kanelbullar. Passa på att hyra en kanot för en paddeltur på sjön, eller utforska området till fots. Öarna når du via landbro, vilket gör att du enkelt kan hitta det perfekta stället för en privat picknick.

Man som cyklar i skogen
Ta en rundtur på kanalerna med båt

Vill du utforska Göteborgs historiska kanaler? Under varmare väder kan du hyra elektriska båtar från Let's Boat eller dra fördel av kajak- och paddelbåtuthyrning som erbjuds hos olika aktörer längs med vattnet varje timme. Föredrar du hellre att din kanalstund kantas av dåliga vitsar? Den berömda rundturen Paddan kombinerar de ökända göteborgska ordvitsarna med de mest omfattande rundturerna som Göteborgs vattennära historia kan bjuda på. 

Människor paddlar kajak i vallgraven nära Drottningtorget i centrala Göteborg
Upphovsrätt: Beatrice Törnros/ Göteborg & Co
Strosa genom Göteborgs botaniska trädgård

Göteborgs Botaniska Trädgård, som är en av de största och lummigaste trädgårdarna i Europa, är en fridfull oas mitt i stan. När du flanerar bland färgglada blommor, stenträdgårdar och en japansk dal känner du dig fullständigt omgärdad av den fantastiska naturen. Klättra upp till toppen av Håbergets utsiktsplats om du vill ha en storslagen vy över stan. Utforska sedan Änggårdsbergen, ett naturreservat och arboretum som gränsar till trädgården och som passar perfekt för en vandringstur. 

Lila blommor i Göteborgs botaniska trädgård
Ge dig ut på stranden

På sommaren – och, för de något mer vågade även under kyligare årstider – är Göteborgs stränder en självklarhet för människor som vill plaska, sola, fånga krabbor eller gå på upptäcktsfärd. Sveriges västkust är full av vackra sandsträckor och klippor, men i Göteborg ligger den perfekta stranden bara en spårvagns-, cykel- eller bussresa bort. Några populära ställen är bland annat Fiskebäcksbadet, Billdalsbadet, Näset och Saltholmen, men då du kan ströva omkring fritt kommer du garanterat också att hitta ett stycke paradis intill vattnet som faller dig på läppen. 

Vy bakifrån av en kvinna med son som går mot havet under en solig dag
Ta en promenad genom Göteborgs största park

Göteborgs största park, Hisingsparken, hamnar ofta i Slottsskogens skugga. Parken som delar namn med den centrala ön Hisingen är definitivt väl värd ett besök, oavsett om du är vandrare, cyklist eller djurälskare. Med sina välskötta stigar är det en fröjd att utforska våtmarksområdena och den tättbevuxna parken. Man får en känsla av att ha vandrat rakt in i vildmarken utan att ha lämnat staden. Lantliga Kättilsröds 4H-gård är ett utmärkt ställe att besöka om du vill se hästar, getter, kaniner, grisar och andra boskap på nära håll.  

En vy över Lake Johnson, en populär stadspark i Raleigh, NC
Ut på vägarna!

Göteborg är inte bara en fantastisk stad späckad med utomhusäventyr. Det är en inkörsport när du vill utforska den naturliga storslagenhet som Sveriges västkust erbjuder. Ta bilen och upptäck de vackra städerna och fantastiska stränderna längs med kusten, eller bege dig inåt landet för att uppleva de lummiga skogarna och de 100 000 sjöarna som gör Sverige till varje naturälskares dröm. Du kan till och med köra genom landsbygden mot Norge om du vill tänja på gränserna. De norska vidderna ligger bara tre timmars bilresa bort. Oavsett vilken friluftsupplevelse du söker är Göteborg den perfekta startpunkten för ett äventyr som blir ett minne för livet.

Vy bakifrån av promenerande liten flicka med familj som är ute på cykeltur på landsbygden.

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.