Göteborgs Kulturkalas

De bästa evenemangen och festivalerna i Göteborg

Göteborg älskar att göra saker tillsammans när ett stort evenemang sker. I detta pulserande nav av konst och kultur händer det alltid något – från stora musikfestivaler till julmarknader, stadslopp och mycket mer.

 

När Göteborg nu firar sitt 400-årsjubileum under 2023, är det den perfekta tiden att uppleva stan när den är som livligast. Men det gigantiska firandet är inte bara begränsat till några få evenemang. I Göteborg är både festivaler och sammankomster årliga traditioner. Här hittar du några av de bästa och största evenemangen att besöka under hela året i Sveriges näst största stad. 

Göteborgsgirot

Skandinaviens största cykelfestival, Göteborgsgirot, lockar varje maj cyklister på alla nivåer att delta och tävla i olika åk och lopp. Gran Fondo Göteborg är signaturloppet: en 150 km lång tävling som slingrar sig genom stan och den omgivande landsbygden. Men med sina lopp på 60 respektive 50 km samt en livlig festivalby på Heden är Göteborgsgirot ett dragplåster för både vardagscyklister och seriösa tävlande. Evenemanget 2023 äger rum 27–28 maj.

Professionellt cykellopp
Göteborgs Kulturkalas

I slutet av varje sommar förvandlar Göteborgs Kulturkalas stadens torg och gator till en enda gatufest som firar all kultur. Alla slags uppträdanden – livemusik, dans, film, gatukonst, hantverk, komedi, poesi och mycket mer – firas under det kostnadsfria evenemanget, som förväntas locka upp till 700 000 deltagare när det äger rum 1–3 september 2023. 

Porträtt av munter hipstertjej i hatt som matar pojkvän med gaffel sittandes på en hopfällbar stol. Suddig skäggig man och flicka i glasögon som äter och ler
Göteborgs jubileumsfirande

Den 2–3 juni 2023 drar Göteborg igång och firar sitt 400-årsjubileum med Göteborgs Jubileumsfirande. Denna gratisfestival för alla åldrar äger rum i Frihamnen och bjuder på en spännande och mångsidig musikalisk lineup. Bland artisterna finns Göteborgs Symfoniker, den lokala indierocktrubaduren Jens Lekman, popstjärnan Sarah Klang, electronica-duon Hooja och många fler. Dessutom kommer evenemanget att bjuda på besök från den svenska kungafamiljen, god mat, dans och en massa annat. Du vill absolut inte missa detta födelsedagsfirande.

 

Jubileumsfirandet är dock inte begränsat till en helg. Ta en titt i evenemangskalendern för Göteborgs jubileum om du vill se den fullständiga listan över evenemang, utställningar och annat under firandet som sträcker sig från den 2 juni till den 3 september. 

Modernt band med sångare och gitarrist som uppträder vid takfest eller konsert
Göteborgsvarvet

Under halvmaratonloppet Göteborgsvarvet, som är ett av Skandinaviens favoritlopp för löpare, har deltagarna en chans att uppleva hela stan på marknivå när tiotusentals löpare rusar förbi stadens många landmärken och kanaler på båda sidor om floden. Eftersom 2023 års lopp sammanfaller med Göteborgs jubileumsfirande den 3 september kommer årets evenemang säkert att bli något alldeles extra för både deltagare och åskådare. 

en grupp löpande atleter som springer stadsmaraton
West Pride

West Pride som intar gatorna varje juni är Göteborgs glädjefyllda firande av HBTQ-gemenskapen. Festivalen, som äger rum 5–11 juni 2023, firar konsten och kulturen under en hel vecka. Den inleds med en färgstark parad och innefattar konserter, utställningar och mycket annat. Besök West Pride om du vill ha det fullständiga schemat över årets evenemang.  

Människor viftar med HBTQ-flaggor vid en solidaritetsmarsch
Way Out West

Göteborgs största sommarevenemang, musikfestivalen Way Out West, får tusentals människor att vallfärda till lummiga Slottsskogen för att uppleva en helg med musik i världsklass i en mängd olika genrer. Festivalen 2023, som hålls 10–13 augusti, har ett brett utbud av artister, inklusive britpop-pionjärerna Blur, de svenska superstjärnorna Håkan Hellström och Tove Lo, 80-talslegenderna Devo och många andra. Men uppträdandena i Slottsskogen är bara början — varje kväll fortsätter festivalen som Stay Out West på ställen runtom i stan och långt in på småtimmarna.

 

Som en bonus tar Way Out West i år över scenen på Göteborgs Jubileumsfirande för att ge en gratis föreställning för alla åldrar där man firar Göteborgs 400-årsjubileum den 4 juni. Du kan se hela programmet på jubileumswebbplatsen.

Par som tittar på konsert på utomhusmusikfestival, vy bakifrån, scen och åskådare i bakgrunden
Julmarknader

Varje år runt juletid förvandlas arenor, uteställen och stadsdelar över hela Göteborg – och Sverige som helhet – till ett vinterlandskap. Julmarknader är mycket populärt i Göteborg. Runt om i stan stöter du på varm choklad, unika presenter, trivsam musik och julmys i det populära området Haga, medan nöjesparken Liseberg förvandlas till Nordpolen inför en av Skandinaviens största julmarknader. Oavsett om du stannar inne i stan eller beger dig ut på upptäcktsfärd är julfirandet ständigt närvarande under hela säsongen. 

Vacker ung kvinna med en kopp varm dryck på julmässan i Dresden, Tyskland
Göteborg Film Festival

Varje januari hamnar Göteborg i filmvärldens rampljus under den tio dagar långa Göteborg Film Festival. Den årliga festivalen har världspremiärvisningar, interaktiva evenemang, fester, överraskningsevent och mycket mer när biografer över hela staden förvandlas till röda mattan-evenemang för bioälskare.

röd matta och spärr vid entrén innan öppningsceremoni

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.