Stjärnkockens guide till Nordjylland

Tillsammans med VisitDenmark har stjärnkocken Niklas Ekstedt skapat en reseguide för Skagen, Aalborg och Fredrikshamn. Oavsett om du är bekant med Nordjylland eller inte så är deras guide utformad för att ge dig insidertips om resmål i regionen.

Nordjylland levererar

Danmark är en favoritdestination för Niklas Ekstedt och han har spenderat mycket tid här, både i semestertider och i arbetslivet. Niklas bodde i Köpenhamn under flera år på nittiotalet och jobbade som kock på den danska matscenen. Den här gången ställde han in GPS:n på Nordjylland för att upptäcka vad regionen hade att erbjuda - ett spännande resmål som tog honom till både hamnstaden Fredrikshamn, den moderna lilla storstaden Aalborg och klassiskern Skagen.

 

"Det kändes viktigt att dela med mig av mina upplevelser från Nordjylland eftersom det nog inte är ett självklart resmål för alla."

Foto: Kjetil Løite
Street art i Aalborg

Det här var fantastiskt inspirerande och verkligen sevärt! Vi bokade en guidad tur på en timme vilket fungerade väldigt bra. Guiden berättade om hur gatukonsten började, varför och hur det hela satte i gång. Det var ett par gallerier som bestämde sig för att få Aalborg på kartan och därmed flyttade ut konsten på gatan och låta kända konstnärer skapa verk i gatubilden. Det blev enormt väl mottaget bland både fastighetsägarna, Aalborgs invånare och konstnärerna själva. Så det var en fascinerande och inspirerande upplevelse med den guidade rundturen.

 

Men vi hade också tid att gå runt på egen hand och utforska Aalborg och fick en väldigt positiv bild av staden. Vi lånade cyklar på hotellet och gav oss ut och det var rätt fantastiskt faktiskt så ett bra tips är att boka ett hotell som lånar ut eller hyr ut cyklar, för det är ett snabbt och enkelt sätt att ta sig ut och komma runt i kvarteren. Aalborg blev en klar favorit hos oss då vi inte hade några förväntningar och kände till väldigt lite om staden innan vi kom hit.

Foto: Kjetil Løite
Skagen - en kär klassiker

Det är ju en klassiker och ett måste om man är på de här kanterna av Nordjylland. Passa på att ta dig upp till toppen av Skagen och gå ut på Grenen. Det är en upplevelse eftersom kusterna är så olika beroende på vilken sida man befinner sig på – Kattegatt eller Skagerrak. Området är perfekt att upptäcka på cykel, smidigare sätt att ta sig runt här finns inte. Vi cyklade vi ut till Solnedgangspladsen och kikade och det var jättefint med utsikten över havet. Brøndums Hotel var ju otroligt fint och ett anrikt hotell där man märkte historiens vingslag.

 

En bra idé är att kombinera Skagen och Aalborg när man kommer hit eftersom det är så kort avstånd mellan upplevelserna här. Speciellt om man tar färjan över till Fredrikshamn som vi gjorde, då är det givet att besöka båda städerna.

 

"Man kan upptäcka väldigt mycket på väldigt kort tid genom att kombinera bilen med att hyra cykel när man ska uppleva den här trakten. Oerhört smidigt och perfekt för en långhelg."

 

Restaurant Blink i Skagen, som ligger i Det Grå Fyr, bjöd faktiskt på vindstilla väder när vi besökte stället - något som är rätt sällsynt här på den här delen av Nordjylland. Vi gick upp och blickade ut från fyren och träffade köksmästaren och ägaren Matilde Grue som visade oss runt i restaurangen. Hon får ju dessutom sina grönsaker från just Essensgården som vi också besökte. Fantastiska platser i en fantastisk omgivning. 

Beach at Skagen, the top of Denmark. High quality photo
Foto: Florian Kunde

Valda destinationer för den här guiden

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.