Aerial view of the beautiful coast at Malin Beg in County Donegal, Ireland.

De bästa sakerna att se längs Irlands Wild Atlantic Way

Det finns bilresor – och så finns Wild Atlantic Way. Den 2 600 km långa turistleden sträcker sig över nio län längs med Irlands Atlantkust och lockar både bilister, cyklister och husvagnsresenärer med sin kombination av gammal historia, vidsträckta vyer och varm gästfrihet. Wild Atlantic Way är helt enkelt en av världens mest legendariska roadtrip-destinationer. 

 

Res med färja från Cherbourg till Rosslare, Fishguard till Rosslare eller Holyhead till Dublin för att ta första steget på denna världskända turistled kantad av bergskurvor och solnedgångar vid klipporna. Här följer bara några av de platser du måste uppleva längs med Wild Atlantic Way, från söder till norr. Därefter reser du dit vägen tar dig. 

West Cork

County Corks halvö Mizen är platsen där Irlands forntida öst möter Wild Atlantic Way ... och där dåtid och nutid existerar i vacker symbios. Ena stunden förundras du över den antika stencirkeln i Drombeg eller en vik med kristallklart vatten, medan du i nästa ögonblick utforskar en liten ö eller en färgglad fiskeby. Avsätt en stund till att hämta andan vid Mizen Head, vars stränder med dundrande vågor markerar fastlandets sydligaste punkt. Det är den perfekta platsen när du vill sätta stämningen för det som komma skall.

Solnedgång i West Cork
Sunset i West Cork, Irland
Ring of Kerry

Slingan känd som Ring of Kerry är ett absolut måste för alla som utforskar Wild Atlantic Way. När du kör längs med Iveragh-halvön kommer du att slås av vidunderlig irländsk skönhet i takt med att du manövrerar dig genom bergspass och längs klippsidor – inklusive Ballycarbery Castle, häpnadsväckande bergshöjder och sandstränder. Om vädret tillåter får du inte missa ett besök på Skellig Michael, ett kloster med lunnefåglar och därtill ett Unesco-världsarv som Star Wars-fans säkert kommer att känna igen från The Force Awakens och The Last Jedi.

Landskap av bergsväg, kullar och Atlanten. Ring av Kerry, Irland. Resmål
The Ring of Kerry, Irland
Dinglehalvön

Vindpinade stränder sträcker sig så långt ögat kan se. Pittoreska fyrar skjuter ut sina ljuskäglor till havs. Karga grottor minner om det förflutna, medan färgstarka städer tar dig tillbaka till nutid. Dinglehalvön har en rik historia och bjuder på lika många undersköna upplevelser. Här imponerar havsutsikten lika mycket som panoramavyerna över Brandon Point , och du kan besöka allt från förhistoriska ruiner till moderna span.

Dunquin Pier på Dinglehalvön på Irland.
Dunquin Pier på Dinglehalvön på Irland
Cliffs of Moher

Cliffs of Moher som tornar upp sig 214 meter över Galway Bay är Irlands näst mest besökta turistattraktion. Denna plats har inspirerat musiker, poeter, filosofer och vanliga drömmare i årtusenden. Gå Cliff Walk för en nästintill overklig upplevelse (särskilt solnedgångarna är magiska), och passa på att ta en kryssning till Aranöarna om tiden tillåter. Missa inte närliggande Doonagore Castle och staden Doolin, där det finns gott om traditionell musik och trevliga matställen.  

The Wild Atlantic Way, Moherklipporna, Vandringsleden Burren Way, Burren, County Clare, Irland
Mohers klippor i County Clare, Irland
West Clare/The Burren

När du väl har sett de magnifika klipporna, fortsätter du för att uppleva den imponerande destinationen i West Clare som kallas The Burren. Här finns tusen år gamla kalkstensformationer som skapar en näst intill månlik mosaik vid Atlantkusten. Mängder av gamla slott och fästningar, klippiga spiror, lummiga skogar, stränder och livliga, inbjudande kuststäder som Kinvara, en påminnelse om att du trots allt fortfarande befinner dig på planeten jorden.  

Dunguire Castle, Kinvara, Co Galway, Irland; Slott omgivet av lugn sjö
Dunguire Castle i Kinvara, County Galway, Irland
Connemara

Många som utforskar Connemara dras till det kultförklarade klostret Kylemore Abbey. Det är ett vackert Benediktinerkloster med tillhörande slottsområden som ligger inbäddat i bergen. Men Connemaras dragningskraft är så mycket mer än den ståtliga platsen och bergen. Här finns fyrar längs med steniga stränder och andra natursköna underverk. Missa heller inte staden Clifden, som ligger inklämd mellan kusten och bergskedjan Twelve Bens. Regionens ”huvudstad” är lika välkomnande som den är pittoresk. 

Panorama of Kylemore Abbey, beautiful castle like abbey reflected in lake at the foot of a mountain. Benedictine monastery, in Connemara, Ireland
Kylemore Abbey i Connemara, Irland
Donegal Bay

Många överraskas av denna sträcka av Wild Atlantic Way, med sevärdheter som karga Mullaghmore Head, slottsruiner och tidlösa öar. Men här finns även långa sandstränder och inbjudande hamnstäder. Mest oväntat av allt kan vara surfbrädorna man ser här. Städer som Bundoran blandar irländsk glädje med den avslappnade atmosfären som är typisk för surfstäder och har blivit oväntade magneter för besökare i jakt på nästa stora våg, tillsammans med de som bara vill koppla av vid havet.

Spektakulära Tullan Strand, en av Donegals berömda surfstränder, inramad av en naturskön ryggdroppe från Sligo-Leitrimbergen. Bred platt sandstrand i County Donegal, Irland.
Tullan Strand i County Donegal, Irland
Slieve League

Medan du rör dig norrut kommer du återigen att hamna i något som känns som en helt annan värld: en värld med många myrar och där märkliga stenstrukturer, mer kända som megalitgravar eller dolmen, dyker upp i landskapet. Det finns gott om pärlor att upptäcka längs med Slieve Leagues kust. Allt från öns skärgård till den vackra staden Killybegs. Klipporna med samma namn är dock det största dragplåstret. Dessa kvartsklippor reser sig 601 meter över Atlantens brusande vågor och bjuder på en svindlande utsikt för både vandrare, klättrare och bilburna turister.

Slieve League, Irlands högsta havsklippor, som ligger i sydvästra Donegal längs denna magnifika kustkörningsväg. Ett av de mest populära stoppen vid Wild Atlantic Way-rutten, Co Donegal, Irland.
Slieve League, Irlands högsta havsklippor, som ligger i sydvästra County Donegal
Inishowen

Inishowen, en halvö som slingrar sig bort mot Irlands norra spets, utgör en storslagen final på din resa. Inishowen är full av skönhet – från de stentäckta stränderna vid White Strand Bay till Greenan Mountains höjder. Du kan se brusande vattenfall, gamla ruiner och rofyllda stränder på väg mot den plats som känns som världens ände: Malin Head. Detta är ett enastående ställe, där Devils Bridges naturliga avsatser leder till utsikter där Atlanten verkar sträcka sig mot oändligheten nedanför.  

Men Malin Head är inte riktigt världens ände. Din resa tillbaka till våra hamnar i Dublin och Rosslare kan ta dig genom centrala Irlands vackra landsbygd. Eller så kan du välja att vända om och utforska Wild Atlantic Way från en annan vinkel. Det här är trots allt en rutt där omvägar rekommenderas. 

Irländsk landskapsscen med solljus som lyser genom molnen ovanför klipporna och havet vid Malin Head på Irland
Malin Head på Irland

Snabba fakta

Quick Fact 1

Image
Title
Avstånd från Rosslare Europort till Kinsale
Description

Det är en bilresa på 220 km från vår hamn i Rosslare till den södra startpunkten för Wild Atlantic Way.

Quick fact 2

Image
Title
Avstånd från Dublins hamn till Kinsale
Description

Anländer du till Dublin? Din startpunkt i Kinsale är en naturskön 300 km lång bilresa bort. 

Quick fact 3

Image
Title
Wild Atlantic Way – total sträcka
Description

Den totala körsträckan för att täcka hela Wild Atlantic Way är 2 600 km ... men omvägar rekommenderas starkt, så att du kan upptäcka all den skönhet som finns utanför huvudleden.

Quick fact 4

Image
Title
Den mest populära turistattraktionen
Description

Cliffs of Moher är det mest populära stoppet längs med Wild Atlantic Way.

Quick fact 5

Image
Title
Den största staden på Wild Atlantic Way
Description

Många städer och byar står redo att hälsa dig välkommen längs vägen, men den vackra hamnstaden Galway som har en befolkning på 80 000 är den största.

Valda destinationer för den här guiden

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.