Bayern

Prost till Bayern!

 

Bayern kallas officiellt delstaten Bayern och är en region i sydvästra Tyskland. Rik på marknader, natur, utsökt mat och dryck – det finns massor av saker att göra!

 

Bayern är världsberömt för sin årliga Oktoberfest. Världens största öl- och nöjesfestival hålls i Münchens största mässplats, Theresienwiese. Under 16–18 dagar kan besökare njuta av nöjesattraktioner, bayersk mat och öl. Varför inte fullborda upplevelsen och investera i traditionella klädesplagg, till exempel en dirndldräkt, en blus under ett livstycke, en kjol med hög midja och förkläde.  Visa upp dina ben i Lederhosen, det vill säga skinnbyxor som slutar vid knät! Intressanta fakta om Oktoberfest – det är den enda festivalen i världen som har en loppcirkus och en ”grupp” med cirka 60 loppor som underhåller barn.

 

Som hem till världens största ölfestival är det ingen överraskning att Bayern har många klosterbryggerier, både traditionella och moderna. Med så många att utforska får du din sejdel fylld på nolltid! Weltenburg-klostret ligger på Donau-Gorge och sägs ha grundats år 600. Bryggeriets stjärna är Weltenburger Kloster Barock Dunkel och denna prisbelönta krämiga öl har vunnit guldpriset vid World Beer Cup i USA tre gånger! Bayerns delstatsbryggeri Weihenstephan i Freising är känt för att vara världens äldsta bryggeri som brygger 16 olika typer av öl.

 

Det finns inget bättre tillfälle att utforska Bayern än under julen eftersom det är känt för sina spektakulära julmarknader. Kempten: Den långa shoppingkvällen äger rum den första lördagen i Advent och anordnas på Hildegardplatz framför St. Lawrence Basilica. Den här shoppingupplevelsen sent på kvällen blir extra speciell med eldsprutare och körsång. Dossenbergerhof i gamla stan i Günzburg förvandlas till en julby från 1:a till 5:e december. Njut av framträdanden från artister och musikgrupper medan du shoppar handgjorda varor. Ett besök på världsberömda Christkindlesmarkt är ett måste med stånd som är fullpackade med handgjorda varor som blir perfekta julklappar. Medan du är där kan du prova Nürnberg Lebkuchen (en pepparkaka) och Nürnbergs röda öl från Altstadthofs hembryggeri.

 

Om du älskar att utforska naturen är Bayern platsen för dig. Vad sägs om att vandra med snöskor genom den bayerska skogen eller ta ett steg längre och åka längdskidor mellan bergstopparna Großer Arber och Brotjacklriegel? Oavsett om du föredrar höga farter istället för något långsammare kan du njuta av de många floderna som Bayern har att erbjuda, hoppa ombord på en båt eller en flotte och om du inte vill bli blöt om fötterna kan du vandra längs flodbanken.

 

Erlangen må vara Bayerns minsta stad men den har ingen brist på äventyr. Känd som Tysklands ”serietidningshuvudstad” kan du vandra genom de många trädgårdarna och upptäcka fantastiska skulpturer och konst som kommer att stoppa dig i dina spår.

 

Utforska Olympiapark i Bayerns huvudstad, München, som skapades för sommar-OS 1972. Gärtnerplatzviertel är ett livligt distrikt med många utsökta restauranger som serverar tyska rätter som currywurst (ångkokta och stekta fläskkorvar som är kryddade med curryketchup) och en mängd tillfälliga mode-, möbel- och vinylbutiker som bara väntar på att upptäckas.

 

Visste du att BMW är över 100 år gammalt? Besök BMW-museet och lär dig allt om historien bakom det dynamiska varumärket som ständigt uppfinner nya sätt att avnjuta bilkörning.

 

Oavsett din föredragna hastighet i livet, om du föredrar livliga festivaler, att upptäcka lokal konst, provsmaka öl från mikrobryggerier eller utforska vildmarken har Bayern något som passar allas aptit. 

Prost till Bayern!

 

Bayern kallas officiellt delstaten Bayern och är en region i sydvästra Tyskland. Rik på marknader, natur, utsökt mat och dryck – det finns massor av saker att göra!

 

Bayern är världsberömt för sin årliga Oktoberfest...

Läs mer Läs mindre

Välj din rutt ...

Njut av en resa till Tyskland

Från 1949 kr enkel resa, bil, förare och hytt

Välj din rutt ...

Njut av en resa till Tyskland

Från 1949 kr enkel resa, bil, förare och hytt

Upptäck fler destinationer

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.