Ett vackert lesbiskt ungt par omfamnar försiktigt kärleksfullt och håller en regnbågsflagga, lika rättigheter för hbt-samhället,

Fira Pride 2023 runtom i Europa med Stena Line

Sommaren 2023 kommer regnbågsflaggorna att vaja i städer över hela världen för att hedra HBTQ+-gemenskapen under årliga Pride-evenemang. Dessa evenemang kombinerar aktivism, firande och gemenskap och har ofta färgglada parader, livemusik, utställningar och mycket mer. 

 

Våra färjor är det perfekta sättet att resa på när du vill besöka några av Europas bästa Pridefestivaler. Nedanför hittar du alla Pridefestivaler som äger rum i våra favoritstäder – eller några som bara ligger en kort biltur från våra hamnar. Res med oss rakt in i Pridemånaden, och få en upplevelse till havs där ”alla ombord” verkligen innebär att alla är välkomna.

 

***Vi har gjort vårt yttersta för att säkerställa att informationen är korrekt vid tidpunkten för publicering. Kontrollera direkt med arrangörerna innan du bokar eller reser till ett Pride-evenemang eftersom vissa uppgifter kan komma att ändras.***

Header
PRIDE I STORBRITANNIEN
Body

Cymru Pride

Datum: 17–18 juni 2023

Avstånd till vår terminal i Fishguard: 183 km 

I år främjar Cardiffs Pride Cymru jämställdhet och mångfald med en två dagar lång musikfestival och marknad, och självklart en älskad Prideparad lördagen den 17 juni. Ta dig till Cardiff Castle för att se framträdanden av The Feeling, Sophie Ellis-Bextor och Claire Richards (från Steps) samt många fler!

Boka din färja från Rosslare till Fishguard.

 

Edinburgh Pride

Datum: 24 juni 2023

Avstånd till vår terminal i Cairnryan: 202 km 

 

Efter ett avskalat evenemang 2022 på grund av covid-19, är Skottlands mest populära mångfaldsfirande, Pride Edinburgh, tillbaka med pompa och ståt. Mer information kommer snart. 

Boka din färja från Belfast till Cairnryan.

 

London Pride  

Datum: 1 juli 2023

Avstånd från vår terminal i Harwich: 137 km 

Avstånd från vår terminal i Liverpool: 373 km 
 

Förra året ställde Pride i London till med en makalös show, där fler än 1,5 miljoner människor samlades för att fira på fem olika platser i centrala London. Eventarrangörer ser fram emot att spinna vidare på denna framgång under 2023, framför allt genom att bygga relationer med HBTQ+-gemenskaper. Mer information släpps inom kort.

Boka din färja från Hoek van Holland till Harwich eller Belfast till Liverpool.

 

Glasgow Pride 

Datum: 15 juli 2023

Avstånd till vår terminal i Cairnryan: 130 km   

År 2022 var Glasgow Pride värd för den största Pridemarschen i skotsk historia. År 2023 hoppas arrangörerna få ännu större genomslag, med ett tema som hyllar kvinnorna i HBTQ+-gemenskapen och -rörelsen. Mer information kommer snart.

Boka din färja från Belfast till Cairnryan.

 

Norwich Pride

Datum: 29 juli 2023

Avstånd från vår terminal i Harwich: 118 km

Norwich Pride har i år fokus på att leverera ett evenemang som blandar välbefinnande med fantastisk underhållning – allt för att stödja och visa upp talangerna i den lokala HBTQ+-gemenskapen. Utöver huvudparaden kan du ta del av akustiska scener, liveframträdanden, en ”Makers' Market”, en Pride-konstutställning, dj:ar, ett utbildningscentrum och ett område med mat och dryck. Den medeltida staden Norwich ligger bara en kort bilresa från Stena Line-terminalen i Harwich, som förbinder Europa med Englands östkust.

Boka din färja från Hoek van Holland till Harwich.

 

Chester Pride

Datum: 19 augusti 2023

Avstånd från vår terminal i Liverpool: 30 km 

Avstånd från terminalen i Holyhead: 134 km 

Chester Pride målar stan i regnbågens färger i år, med en fenomenal parad som löper genom centrum – håll utkik efter våra deltagare från Stena Line! Fortsätt festen på Castle Square, där fyra scener levererar en mängd musik av varierande slag, Runway Drag, Glitterlounge-kabaré och burlesk-shower. Här finns även ett fullspäckat program med familjevänlig underhållning som en del i Youth Pride-evenemanget.

Boka din färja från Belfast till Liverpool eller från Dublin till Holyhead.

Image
Oigenkännlig bakgrundsbelyst folkmassa med regnbågar, flaggor och skyltar i den årliga Prideparaden när den passerar genom Greenwich Village.
Image caption
Related article
Snabba fakta
Facilities
Header
PRIDE I NORDIRLAND
Body

Belfast Pride

Datum:21–30 juli 2023

Avstånd från vår terminal i Belfast: 3,2 km

 

Belfast Pride, som är en av stans största festivaler, lyser upp himlen över denna metropol med över 150 evenemang, vilket innefattar Prideparaden som är höjdpunkten lördagen den 29 juli. Belfast Pride utgör huvudnumret i stadens HBTQ+-kalender, och är både en protest och ett storslaget firande. Det är utan tvekan ett evenemang som hyllar alla individer och gemenskaper, och Stena Line är stolta över att vara en del i detta. Vinka om du ser oss! Om du inte kan få nog av det roliga bör du besöka Pride Village på Big Fish vid Donegall Quay och kasta dig in i festen som pågår omkring närliggande Custom House Square.

 

Boka din färja från Liverpool till Belfast eller Cairnryan till Belfast.

Image
Två kvinnliga vänner som hänger i staden viftar med HBT med prideflagga
Image caption
Related article
Snabba fakta
Facilities
Header
PRIDE I IRLAND
Body

Dublin Pride Festival

Datum: 20–25 juni 2023, med evenemang under hela månaden. 
Avstånd från vår terminal i Dublin: 6,6 km 

I år är det jubileum för Dublin Pride Festival, eftersom evenemanget firar 50 år sedan den första HBQT+-gruppen bildades i Dublin. Det är nu 40 år sedan den första protestmarschen och 30 år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Irland. Du når enkelt stan från Stena Line-terminalen, och här väntar festivalhöjdpunkter som Dublin Pride Parade lördagen den 24 juni, Pride Village på Merrion Square och Mother Pride Bloq Party.  

Boka din färja från Holyhead till Dublin

 

Cork HGBT+ Pride Festival

Datum: 30 juli till den 6 augusti 2023
Avstånd från vår terminal i Rosslare: 191 km 

Cork Pride återkommer under 2023 med ett program som är fyllt till brädden med evenemang och aktiviteter som kretsar kring HBTQ+-gemenskapen. De veckolånga festligheterna avslutas söndagen den 6 augusti med ett storslaget firande i regnbågens tecken, när den färgfulla Prideparaden tar över stadens gator och torg. Maximera din reseupplevelse genom att utforska Irlands fantastiska södra kustlinje medan du är där. 

Boka din färja från Fishguard till Rosslare eller Cherbourg till Rosslare.

Image
Vit man ler och visar plakat under prideparad på stadsgatan
Image caption
Related article
Snabba fakta
Facilities
Header
PRIDE I NEDERLÄNDERNA
Body

Rotterdam Pride

Datum: 1–11 juni 2023

Avstånd från vår terminal i Hoek van Holland: 30 km 

 

Nederländernas andra största stad ligger på bekvämt avstånd från Stena Lines terminal i Hoek van Holland. Åk hit för att delta i 10-årsjubileet av Rotterdam Pride och upplev en perfekt balanserad blandning av prålig underhållning och tankeväckande diskussioner. Rotterdam Pride skyggar inte för något, och här finns allt från balsalar, dragbruncher och catwalklektioner till Pride Talks, där ämnen som queer-maskulinitet, kroppsuppfattning, familjer och gränsöverskridande generationssamtal förs. Ett fullspäckat program med olika evenemang som organiseras av de deltagande gemenskaperna utgör en viktig del av festivalen.

 

Boka din färja från Harwich till Hoek van Holland.

 

Amsterdam Pride

Datum: 1–6 augusti 2023

Avstånd från vår terminal i Hoek van Holland: 82 km

 

Storslagna Amsterdam Pride har blivit ett av världens mest berömda gay-evenemang. Titta på den flytande kanalparaden från broar och flodbäddar, delta i gatufesterna vid Amstelveld, Dam square eller Rembrandtplein, och besök de många konst- och kulturevenemang som kompletterar karnevalens atmosfär. Här finns allt från utomhusbio, fotoutställningar och teaterföreställningar till en Senior Pride-konsert som hedrar alla rosa pionjärer. Pride Amsterdam är en livlig hyllning till HBTQ+-gemenskapen.

 

Boka din färja från Harwich till Hoek van Holland.

Image
Unga människor firar stolthet medan de sitter tillsammans. Fyra medlemmar av LGBTQ + -gemenskapen ler glatt medan de höjer prideflaggan. Grupp av queera individer firar tillsammans utomhus.
Image caption
Related article
Snabba fakta
Facilities
Header
PRIDE I SVERIGE
Body

West Pride Göteborg

Datum: 5–11 juni 2023

Avstånd från vår terminal i Göteborg: 1,7 km 

Västsveriges största Pride-evenemang är ett firande av HBTQ+-gemenskapen som får hela stan att koka. Huvudnumret är den kultförklarade paraden (10 juni) och Pride Park, samt en massa konserter, tävlingar och utställningar på olika museer över hela stan. I år sammanfaller West Pride med firandet av Göteborgs 400-årsjubileum, vilket innebär att vår hemstad blir ett epicentrum för sommarens alla aktiviteter.  

Boka din färja från Kiel till Göteborg eller Fredrikshamn till Göteborg

 

Malmö Pride

Datum: 5–8 juli 2023
Avstånd från vår terminal i Trelleborg: 33 km

Endast 30 minuter bort med bil från vår hamn i Trelleborg ligger Malmö. Denna livliga stad samlar hela sydvästra Skåne under den årliga Pride-festivalen där HBTQ+-gemenskapen firas. Evenemanget kretsar kring Pride House och innebär fester, workshops och en avslutande parad med en massa party. Dessutom äger en Youth Pride-festival rum 5–9 juli. 

Boka din färja från Rostock till Trelleborg.

 

Stockholm Pride

Datum: 1–8 augusti 2023
Avstånd från vår terminal i Nynäshamn: 57,6 km

Sveriges huvudstad ligger bara en kort biltur från vår hamn i Nynäshamn. I augusti i år har du chansen att uppleva Sveriges största Pridefirande i samband med att Stockholm firar festivalens 25-årsjubileum med pompa och ståt. Evenemanget som sträcker sig över hela stan bjuder bland annat på författarsamtal, internationella utställningar, workshops, konserter, uppträdanden, gratis Pride House och mycket mer. Detta kommer garanterat att bli en Prideparad att minnas. 

Boka din färja från Ventspils till Nynäshamn.

 

Karlskrona Pride

Datum: 12 augusti 2023
Avstånd från vår terminal i Karlskrona: 12 km 

Karlskrona är en maritim pärla på Sveriges östkust, och dess marinhistoria har gjort staden till ett UNESCO-världsarv. I år skapar HBTQ+-gemenskapen sin egen historia med den 10:e årliga Karlskrona Pride-paraden, som i augusti kommer att marschera genom de slingrande gatorna i denna underbara kuststad. 

Boka din färja från Gdynia till Karlskrona

 

Lund Pride

Datum: 19–26 augusti 2023
Avstånd från vår terminal i Trelleborg: 44 km
Avstånd från vår terminal i Halmstad: 127 km

Blott 45 minuters bilresa från Trelleborg och 90 minuter söder om Halmstad ligger den medeltida universitetsstaden Lund, som utgör en sagolik kuliss när det är dags att fira Pride. I kombination med stadens parad kommer festligheterna även att bjuda på draguppträdanden, konserter och mycket mer. 

Boka din färja från Rostock till Trelleborg eller Grenå till Halmstad.

Image
Stödjande händer gör hjärttecken och vinkar framför en regnbågsflaggor som flyger på en flottör av en sommar gay pride parad
Image caption
Related article
Snabba fakta
Facilities
Header
PRIDE I DANMARK
Body

Århus Pride

Datum: 24 juni 2023
Avstånd från vår terminal i Grenå: 66 km

Danmarks andra största stad ligger mindre än en timmes bilfärd från vår hamn i Grenå, och den årliga Prideparaden är en utmärkt anledning att ta sig dit om du vill lära känna denna vackra och artistiska stad. Paraden slingrar sig genom stan innan den landar ”under regnbågen” i Musikhusparken, där festen fortsätter med mat, dryck och mycket mer.

Boka din färja från Halmstad till Grenå.

Image
Människor viftar med HBTQ-flaggor vid en solidaritetsmarsch
Image caption
Related article
Snabba fakta
Facilities
Header
PRIDE I TYSKLAND
Body

Christopher Street Day Kiel

Datum: 8 juli 2023

Avstånd från vår terminal i Kiel: 500 m 

Kiel firar Christopher Street Day med sin årliga parad som strömmar genom gatorna i denna historiska sjöfartsstad. I år ligger fokus på stans utvalda antidiskrimineringsslogan ”STOPP – Backa inte!” Paraden pågår i en hel vecka med evenemang som sätter HBTQ+-gemenskapen i centrum, inklusive uppläsningar, fester, karaokekvällar och mycket, mycket mer.  

Boka din färja från Göteborg till Kiel.

 

Hamburg Pride

Datum: 29 juli till den 6 augusti 2023
Avstånd från vår terminal i Kiel: 97 km
Avstånd från vår terminal i Rostock: 199 km

Hamburg, staden som ständigt sjuder av energi, lyser extra starkt under sin årliga Pridevecka, och det är otroligt enkelt att ta sig dit från Rostock eller Kiel om du vill delta i festligheterna. När du väl anländer väntar en hel veckas aktiviteter i en av Tysklands mest spännande städer. Den monumentala kulmen nås under Christopher Street-demonstrationen den 5 augusti, när fler än 100 000 människor förväntas samlas på gatorna tillsammans för att ta avstånd från transfobi.

Boka din färja från Göteborg till Kiel eller Trelleborg till Rostock.

 

Lübeck Pride

Datum: 19 augusti 2023
Avstånd från vår terminal i Kiel: 86 km
Avstånd från vår terminal i Rostock: 131 km

Tysklands anmärkningsvärt välbevarade medeltida stad bidrar med en surrealistisk och historisk kuliss för en av norra Tysklands största Christopher Street Day-parader och demonstrationer. Om du vill ha mer information om evenemanget finns det på Lübeck Prides webbplats när datumet närmar sig. 

Boka din färja från Göteborg till Kiel eller Trelleborg till Rostock.

Image
LGBT Madrid Pride Parade-deltagare, AI-generativ HBTQ-festivalillustration
Image caption
Related article
Snabba fakta
Facilities
TAGGAR
  • Pride

Valda destinationer för den här guiden

Kundtjänst

Har du frågor eller behöver du hjälp med din bokning? Kontakta vår kundsupport eller hitta svaren på de vanligaste frågorna i våra Vanliga frågor.