Sök pris & boka

Himmelbjerget


Ett torn på Himmelbjergets topp som en av Danmarks högsta punkter
Vandra hela vägen till toppen

Himmelbjergets topp reser sig 147 meter över havet och är en av Danmarks högsta punkter. Landskapet skapades av smältvattnet efter den senaste istiden. Här ser man till att hålla landskapet öppet för att alla skall kunna njuta fullt ut av utsikten.

 

Det var dikterpresten Steen Steensen Blicher (1782 - 1848) som danskarna kan tacka för att Himmelbjerget har blivit ett berömt och älskat utflyktsmål. På en promenad blev han helt förälskad i området och kallade in till ett första folkmöte på Himmelbjerget. Ägaren till marken såg möjlighet till att tjäna lite pengar och ansökte om alkoholrättigheter och tillstånd till att ta betalt för entrén. Kung Christian den 8:de krävde dock att Himmelbjerget skulle vara tillgängligt för alla och till alla tider och köpte upp marken.

Himmelbjergets torn skymtar fram längs stigen
Himmelbjergets torn

Till minne om den danska grundlagen to Michael Drewsen initiativet till att samla in pengar och bygga Himmelbjergtornet som invigdes 1875, till minne om Kung Frederik den 7:de – det danska folkets vän – och skapare av grundlagen. I dag firas bland annat Danmarks grundlovsdag den 5 juni på Himmelbjerget.

 

Uppdukat bord med mat och dryck på Stjerneskud Hotel på Himmelbjerget
Stjerneskud på Hotel Himmelbjerget

Stanna till på det ikoniska Hotell Himmelbjerget som ligger uppe på toppen. Här kan du äta gott och njuta av utsikten. Ta något enkelt kallskuret eller varför inte testa ett traditionellt danskt smörrebröd som Stjerneskud med 2 stekta fiskfiléer, räkor, kaviar och sparris och skölj ner det med en kall Tuborg och en lille en.

Koleldad hjulångaren Hjejlen längs kanal i Silkeborg
Ta hjulångaren till Himmelbjerget

Den koleldade hjulångaren Hjejlen från 1861 är världens äldsta ångbåt som fortfarande går i trafik maj - september. Njut av en klassisk resa på sjöarna mellan Sileborg och Ry. Hoppa av och ta en promenad upp till Himmelbjerget, stanna till på djurparken Aqua  och ta en god lunch på en klassisk dansk Kro som t.ex. Aalekroen

 

Läs mer om färjerutten och hamnarna » Boka biljetter med ångbåten Hjejleren »

 

Två cyklister på grusväg och grönskade träd  som cyklar Himmelbjergsrutten i Silkeborg
Himmelbjergets cykel- och vandringsrutt

Den 40 km långa Himmelbjergsrutten går från Ry station norr om Himmelbjergets sjöar till Silkeborgs station och från Silkeborg station syd om sjöarna till Himmelbjerget. Mitt på sträckan kan du komma över sjöarna mellan Skyttehusets Camping och Ålekroen där det i sommarhalvåret går en eldriven färja. Rutten är markerad med pålar. De röda pilarna visar var du skall ta av och prickar som visar att du skall fortsätta rakt fram.
Du kan vandra och cykla på alla vägar och stigar i det öppna landskapet. De bruna pålarna visar att du nu är inne i en privatägd skog och här kan du färdas från kl 06 till solnedgång.

Himmelbjerget cykel och vandringskarta (pdf) »

 

Resa till Himmelbjerget med bil

  • Frederikshavn: 210 km
  • Grenå: 102 km
  • Ry: 8 km
  • Silkeborg: 16 km
  • Aarhus: 40 km
  • Viborg: 63 km
  • Legoland/Billund: 65 km
  • Aalborg: 140 km