Sök pris & boka

Jyllands bästa stränder

Göteborg–Fredrikshamn | Halmstad–Grenå

I Danmark är det aldrig mer än 6 mil till närmsta sandstrand. Här får du tips om Jyllands kanske allra bästa stränder från Skagen i norr till kusten närmast LEGOLAND® i söder.


sandstrand med nyponblommor i förgrunden
STRÄNDER MED BLÅ FLAGGA

I Danmark är det aldrig längre än 50 km till närmsta sandstrand. 2019 fanns det 200 sandstränder i Danmark med blå flaggor som är den internationella kvalitetsstämpeln för bra stränder. Jämför med Sverige som 2019 bara hade 11 hamnar och 9 stränder med blå flaggor.

 

För att få en blå flagga måste badvattnet vara rent, det skall finnas livräddning- och första hjälpen utrustning, mobiltäckning eller nödtelefon, toaletter och soptunnor samt en informationstavla.

 

Karta över danska stränder med blå flaggorstrand med segelbåt i bakgrunden
BARNVÄNLIGA NORDSTRAND

Säby Nordstrand är den enda stranden som har en riktig strandpromenad i denna delen av Danmark. Strandpromenaden gör det enkelt att ta sig till den barnvänliga sandstranden. Ta med picknick och strandleksaker till barnen. Här är det långgrunt och lugnt för att bygga sandslott och leta efter snäckskal. Fördrar du att hoppa i vattnet där det är lite djupare så hittar du en badbro vid Säby Söbad.

 

Vacker kust och natur i Säby


Palm på vit sandstrand - Palmestranden i Fredrikshamn
Palmestranden i Fredrikshamn

Strax utanför Fredrikshamn hittar du Palmestranden med kritvit strand, vajande palmer och långgrunda bad. Ta dig till stranden med en cykel du hyr från turistbyrån.

Strand i Skagen
Stränderna runt Skagen

Kandestederne

Stranden är ganska bred och fast med höga sanddyner som ger fantastisk utsikt över havet och det platta landskapet. Kör på Kandestedvej som slutar nere på stranden. Här är det tillåtet att köra på stranden så du kan packa bilen med solstolar, picknick och allt annat du kan behöver för en skön dag på stranden.

 

Skiveren

Ta Råbjergvej som också slutar på stranden. En riktigt bred sandstrand med gott om plats till bollspel, drakflygning och lek.

Rømø Strand
Römö strand

Römö strand är en ung strand skapad av sammanblåst sand så fin att den påminner om små diamanter. På Römö står solen upp över Vadehavet - en romantisk och unik natur. Römö är livskvalitet frihet och autentisk semesterliv för familjer, singlar eller par. Ett ställe där både kropp och själ mår bra. Vindsportsentusiaster kan känna sig ett med naturen när de åker fram med segel eller drake. Römö är överväldigande sätt från hästryggen med trav över kritvit sand och vågorna som rullar in.

Barn sitter i sanden på Søndervig Strand
Söndervig strand

Söndervig strand blev utsedd till Danmarks bästa strand 2014 och Söndervig har varit en av Danmarks mest besökta badorter sedan 1800-talet, på grund av den breda sandstranden. Det är lätt att ta sig dit på terrängstigen som går ner till havet. På sommaren ger livräddare goda råd och håller koll på sydstranden i Hvide Sande och stranden vid Söndervig på Badevej.

 

Söndervig ligger 89 km från LEGOLAND®

Familj tittar ut över Blokhus Strand
Blokhus Strand

Blokhus strand på västkusten ligger bara 45 minuter från Fredrikshamn. Stranden är en av Nordeuropas bästa badstränder med vit finkornig sand och sanddyner som ger le för vinden. Stranden är också så bred och fast att man kan köra bil på den hela vägen upp till Lökken. Missa inte den fantastiska solnedgången som i sommarperioden firas med kanonskott från Blokhus Kanonlaug kl 21:00. Här är hundar i koppel välkomna och du kan köpa färsk fisk året om.

Kiteseglare
Kitecamp i Läsö

En av Danmarks största och bästa träffar för kitesurfare hålls på Läsö. Deltagare är surfare på alla nivåer - inklusive några av landets allra bästa surfare. Kitesurfarnas favoritplatser Stokken och Flaget norr om Vesterö hamn.

 

Läsö Kiteklubb »

stränder på Läsö
Störst solchans på Läsö

På Läsö finns det fina stränder runt hela ön. Och med mindre turister än resten av Jylland, så missa inte denna pärla om du gillar sol och stränder.

Kvinna med barn på Grenå strand
Grenå strand

Grenå Strand är en sju kilometer lång sandstrand som vid ett flertal tillfällen har blivit utnämnt till Jyllands bästa strand. På Jyllands ostkust är det ofta lungt och passar därför bra för småbarn.

Henne Strand
Henne Strand

Henne strand är det perfekta stället för sommarsemestern. Vacker natur med sanddyner, heder och skog. Den blå flaggan visar att stranden håller hög kvalitet. Badvakter finns på stranden under sommaren.

Barn springer i vattnet på Saltum Strand
Saltum strand

Ligger mitt emellan Blokhus och Lökken och är samma typ av sandstrand så bred och hård att man kan köra bil, cykla sparka boll och busa och leka på den. Stranden ligger vid populära Fårup Sommerland.

Barn leker på Blåvand Strand
Blåvand Strand

Blåvand strand är en bred sandstrand vid Blåvandshuk Fyr där man kan skymta en av världens största vindkraftsparker Horns Rev. Stranden har blå flagga vilket betyder att den är ren och uppfyller de krav som ställs på en bra strand, av Friluftsrådet. Blåvand är också känt för sin uthyrning av sommarstugor.

 

Blåvand sydstrand är ett område med kilometerlång vacker vit sandstrand känd för att vara extra barnvänlig. Inga bilar och mycket lugna vågor tack vare att det är långgrunt och inte är strömt. Det är Horns Rev som bildar en lagun på sydsidan.

 

Blåvand ligger 80 km från LEGOLAND®

Vinterbad i Jylland
Vinterbad i Nordjylland

Stigande trend för kalla bad

En semester i kuststäderna Skagen, Fredrikshamn och Säby erbjuder ideala förutsättningar för att ta ett uppfriskande vinterdopp i Danmark.

Stränder jyllandspinner